Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ιός ίσως προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μελέτη που έγινε σε παιδιά δίνει επιπλέον αποδείξεις ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να προκαλείται από ιό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Νταντι εντόπισε ανωμαλίες στα ...
λευκά αιμοσφαίρια των παιδιών που έπασχαν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, γεγονός που σημαίνει ότι γινόταν προσπάθεια καταπολέμησης μιας λοίμωξης.
Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης χαρακτηρίζεται από σωματική και πνευματική εξουθένωση μετά από φυσιολογικές δραστηριότητες. Στα συμπτώματά του περιλαμβάνονται μυικοί πόνοι, πόνοι σε...
πολλαπλές αρθρώσεις, κεφαλαλγίες, ευαισθησία των λεμφαδένων και φαρυγγίτιδα.
Οι ερευνητές που χρηματοδοτήθηκαν από τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ME Research UK και The Young ME Sufferers (Tymes) Trust, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 25 παιδιά, 7-14 ετών, με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, και τα συνέκριναν με 23 συνομήλικα παιδιά (ομάδα ελέγχου).


Εντοπίστηκαν ανωμαλίες στο αίμα όλων των παιδιών με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.


Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν παλαιότερες έρευνες που έχουν γίνει σε πληθυσμούς ενηλίκων ασθενών.


Τα δείγματα που ελήφθησαν από τους παιδιατρικούς ασθενείς περιλάμβαναν υψηλότερα του φυσιολογικού, επίπεδα ελεύθερων ριζών, μόρια που μπορεί να καταστρέψουν τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.


Μεγαλύτερος αριθμός ουδετερόφιλων κυττάρων, τα συχνότερα είδη λευκών αιμοσφαιρίων, διαπιστώθηκε επίσης ότι βρίσκονταν στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Αυτό αποτελεί, κατά τους ειδικούς, ένδειξη ότι ο οργανισμός πρέπει να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές έρευνες που έχουν γίνει σε ενήλικους πάσχοντες έχουν εντοπίζει στοιχεία κάποιου ιού, αν και τα συμπεράσματα δεν είναι καταληκτικά.


Οι ερευνητές πάντως πιστεύουν ότι οι αιματολογικές αλλαγές υποδεικνύουν χρόνια φλεγμονή. Αυτό είναι σημαντικό διότι εντοπίζει μια ανωμαλία που μπορεί να συντελέσει στον σχεδιασμό μιας θεραπείας, αλλά και επειδή ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι νόσος του μυαλού, ενώ αποδεικνύεται ότι πρόκειται για σωματική πάθηση.


Read more: http://www.enimerwsi.com/2010/09/blog-post_10.html#ixzz0z6LX1k7w
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...