Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Τα επίπεδα της όρεξης δείχνουν πόσο βάρος ξανακερδίζει το σώμα μετά τη δίαιτα

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο στην Ισπανία, ανακάλυψε πως τα επίπεδα της ορμόνης της όρεξης πριν την...

έναρξη μιας δίαιτας μπορούν να προβλέψουν πόσο βάρος θα ξανακερδίσει ο οργανισμός μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτής της δίαιτας.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της όρεξης σε 104 άνδρες και γυναίκες που ήταν παχύσαρκοι και υπέρβαροι.
Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν μια δίαιτα οχτώ εβδομάδων και μετά από 32 εβδομάδες από την ολοκλήρωση της δίαιτας εξέτασαν τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το φαγητό.
Μια από τις ορμόνες, η γκρελίνη, αυξάνει την όρεξη, με τα επίπεδα της να αυξάνονται πριν το φαγητό. Η λεπτίνη αντίθετα ειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι το σώμα έχει χορτάσει, μειώνοντας την όρεξη.
Μετά τις 8 εβδομάδες δίαιτας λοιπόν, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 5% από το βάρος τους, ενώ μείωσαν τα επίπεσα της σωματικής μάζας, της μάζας λίπους και της μέσης.
Στις 32 εβδομάδες μετά , 55 από αυτούς είχαν διατηρήσει την απώλεια βάρους, ενώ οι 49 είχαν πάρει 10% περισσότερο βάρος από αυτό που είχαν πριν τη δίαιτα.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως αυτοί που είχαν υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης και χαμηλότερη γκρελίνη πριν τη δίατα είχαν περισσότερες πιθανότητες να ξαναπάρουν το βάρος που είχαν χάσει.
Η επικεφαλής της έρευνας, Άνα Κρουχέιρας δήλωσε πως η ανακάλυψη αυτή θα μπορέσει να βοηθήσει τους διατροφολόγους να προβλέπουν το πώς μπορεί να εξελιχθεί ένα πρόγραμμα διατροφής και να πάρουν μέτρα για τους ασθενείς τους.


cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...