Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί οι μύγες καταφέρνουν και ξεφεύγουν από την μυγοσκοτώστρα ?

Ποιός από εμάς δεν έχει προσπαθήσει να σκοτώσει την εκνευριστική μύγα που διαταράσσει τον μεσημεριανό καλοκαιρινό του ύπνο; Φονικό όπλο άλλοτε η μυγοσκοτώστρα, άλλοτε ένα κομμάτι πανί ή μια παντόφλα που βρίσκονται εκεί κοντά.
Εντοπίζουμε την καημένη μύγα, υψώνουμε όσο πιο αθόρυβα γίνεται το όπλο του εγκλήματος, χτυπάμε με δύναμη... και....
η μύγα πάντα την τελευταία στιγμή καταφέρνει να πετάξει μακριά. Αν νομίζετε ότι είναι απλώς σύμπτωση, ήρθε η ώρα να μάθετε την επιστημονική αλήθεια.
Επιστημονική έρευνα για τις μύγες!
Στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ο δρ. Μάικλ Ντίκινσον και η ομάδα του αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. Και ιδού τα συμπεράσματά τους:
Οι μύγες χρειάζονται 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να απογειωθούν. Στον ίδιο περίπου χρόνο, ο άνθρωπος προλαβαίνει μόνο να ανοιγοκλείσει τα μάτια του! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα, η μύγα προλαβαίνει να αντιληφθεί από που έρχεται η απειλή χρησιμοποιώντας τα σύνθετα μάτια της, να ετοιμάσει το σώμα της για απογείωση και να αποφασίσει την οδό διαφυγής της. Όλα αυτά μέχρι ο επίδοξος δολοφόνος της να ανοίξει και να κλείσει τα βλέφαρά του!
Η ευφυής μύγα έχει πολλούς τρόπους διαφυγής!
Ο Μάικλ Ντίκινσον χρησιμοποιώντας μια κάμερα υψηλής ανάλυσης και μία μυγοσκοτώστρα υψηλής τεχνολογίας, κατάφερε να μελετήσει και τους τρόπους που επιλέγει κάθε φορά η μύγα για να δραπετεύσει:
Αν η μυγοσκοτώστρα ή άλλο φονικό όπλο έρχεται από μπροστά, η μύγα μετακινεί τα μεσαία της πόδια προς τα εμπρός και σηκώνει τα πίσω ώστε να απογειωθεί προς τα πίσω. Αν η απειλή του θανάτου έρχεται από το πλάι, η μύγα γέρνει από την αντίθετη κατεύθυνση.
Επιστημονική συμβουλή για την εξόντωσή τους!
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια κλείνοντας την έρευνά τους συμβουλεύουν: "Αν δεν μπορείτε να αντέξετε με τίποτα την μύγα και είσαστε αποφασισμένοι να την εξοντώσετε, υπάρχει τρόπος. Καλύτερα να μην χτυπήσετε στην αρχική της θέση . Είναι προτιμότερο να σημαδέψετε την οδό διαφυγής που σας επισημάναμε παραπάνω ότι επιλέγει η μύγα και να χρυπήσετε το έντομο αφού αρχίσει να πετά".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...