Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Η Φυλή των «ΚΑΛΑΣ»

Οι 3.000 Καλάς ζούν σε 30 περίπου οικισμούς, στις κοιλάδες του Ινδικού καυκάσου σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Η παράδοση τους θέλει απογόνους στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου, όταν ο στρατός του διέσχιζε τον Ινδικό Καύκασο προς τον Νότο.
Οι Καλάς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί
διατηρούν μια μοναδική στον κόσμο παράδοση, με στοιχεία από την αρχαία ελληνική θρησκεία και πολιτισμό.
Στη θρησκεία τους είναι πολυθεϊστές. Πατέρας των θεών και των ανθρώπων είναι ο DI ΖΑU δηλαδή ο Δίας Ζεύς. 0ι Καλάς απευθύνουν τα μηνύματα και τις προσευχές τους στον DI ΖΑU με τον θεό-αγγελιοφόρο τους που ονομάζεται ΒΑLUΜΑΙΝ, ο οποίος σύμφωνα με μελετητές είναι ο θεός Απόλλωνας. Στα δάση, στα βουνά και στα ποτάμια, κατοικούν διάφορα πνεύματα, δηλαδή οι Νύμφες, που πολλές φορές βοηθούν τους Καλάς. TSESTAK, δηλαδή Εστία, είναι η θεά του σπιτιού. Κάθε σπίτι έχει μια γωνιά αφιερωμένη σ' αυτήν και κάθε οικισμός ένα ναό όπου συγκεντρώνονται για τις τελετές τους.


ΤΕΛΕΤΕΣ

Οι τελετές τους ακολουθούν τις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις και η μουσική τους θυμίζει ρυθμούς τελετών όπως έχουν σωθεί μέχρι τις μέρες μας καθως και άλλους θρακιώτικους χορούς.

ΠΙΝΟΥΝ ΚΡΑΣΙ

Ανάμεσα στους Μουσουλμανικούς λαούς της Ασίας, οι Καλάς είναι οι μονοι που παραγουν και πινουν κρασι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ενδυμασίες των γυναικών ,με τις χαρακτηριστικές περικεφαλαίες που θυμίζουν τις Μακεδονίτικες στολές όπως αυτές που φορούν οι γυναίκες στην Αλεξάνδρεια κοντά στην Θεσσαλονίκη.
Ενα άλλο κοινό με την αρχαία Μακεδονία στοιχείο είναι ότι οι Καλάς στο κεφάλι φορούν την Μακεδονική καυσία που φορούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες.

Οι άνδρες μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα φορούσαν χιτώνιο-σάκο που το ονόμαζαν "Σακάτσι". Το καπέλο τους θυμίζει την αρχαία μακεδονική Καυσία. Ο τρόπος κατασκευής των σπιτιών τους έχει πολλά κοινά στοιχεία με το μακεδονίτικο σπίτι. Είναι κτισμένα με πέτρες και ξύλα και με εξώστη στο πάνω πάτωμα.

Η ομοιότητα, όπως άλλωστε φαίνεται και από τις τοιχογραφίες Μακεδονικών τάφων στην Βεργίνα και αλλού, είναι εκπληκτική !Ακόμα και σήμερα στη γλώσσα των Καλάς υπάρχουν λέξεις που έχουν κοινές ρίζες με τις ελληνικές. ΙΛΑ είναι το έλα, "Χεμάν" είναι ο χειμώνας, "Δοντούγια" είναι τα δόντια, "Χάιρε" είναι το χαίρετε, και άλλες λέξεις που θυμίζουν ελληνική προέλευση.

Ο Πακιστανικός Oργανισμός Τουρισμού τους προβάλλει ως απογόνους των στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου. 'Ετσι πολλοί επισκέπτονται τις κοιλάδες τους για να γνωρίσουν τη μοναδική αυτή φυλή.

ην 6/2/1998 η ΕΤ3 οργάνωσε τον πρώτο Τηλεμαραθώνιο για τους Καλάς με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν περίπου 30.000.000 δρχ. Τέσσερα χρόνια μετά, ο δάσκαλος των Καλάς Αννίς Ουμάρ έρχεται στην Ελλάδα για να ευχαριστήσει τον ελληνικό λαό για τη σημαντική βοήθεια και να ενημερώσει για την σημερινή κατάσταση των Καλάς.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...