Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

«Κερκόπορτα» η Τουρκία για τις τράπεζες του Ιράν

Αναστάτωση προκαλεί στους κυβερνητικούς κύκλους της Τουρκίας μία έκθεση υπηρεσίας πληροφοριών που παρέδωσαν διπλωμάτες στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με την οποία το Ιράν χρησιμοποιεί τουρκικές τράπεζες ως
«όχημα», για να εισέλθουν οι ιρανικές τράπεζες στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης.

Το θέμα απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων τουρκικών εφημερίδων, οι οποίες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις κάνουν ειδικές και εκτεταμένες αναφορές. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος στην Milliyet: «Επικίνδυνη η Τουρκία σύμφωνα με έκθεση του Reuters – Ποιος έκανε τη διαρροή;»


Το δημοσίευμα στη Milliyet

Στην έκθεση, η οποία έρχεται στο φως τη στιγμή που ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, «κλέβει την παράσταση» στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναφέρεται ότι το Ιράν εισέρχεται στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης μέσω Τουρκίας και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες, γιατί έτσι σπάει το καθεστώς τω κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο έχει επιβάλει η Δύση, με αφορμή τη συμπεριφορά του Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στην έκθεση φέρεται πως προειδοποιείται η Τουρκία «να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες των ιρανικών τραπεζών» που λειτουργούν στο έδαφός της. Επίσης, αναφέρεται ότι, για να ξεπεράσει το Ιράν τα εμπόδια (δηλαδή τις κυρώσεις), χρησιμοποιεί την Τουρκία, τις τουρκικές τράπεζες και την τουρκική λίρα, για δικές του δραστηριότητες. «Τα χρήματα που έρχονται από το Ιράν μπαίνουν στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης, εμφανιζόμενα ως τουρκικά. Το Ιράν βλέπει την Τουρκία ως ένα κατάλληλο ενδιάμεσο, για να ξεπεραστούν οι κυρώσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. απαγόρευσαν τη συνεργασία των χρηματοπιστωτικών και άλλων οικονομικών οργανισμών τους με 17 ιρανικές τράπεζες. Είναι επίσης γνωστό ότι, τον περασμένο μήνα, Αμερικανός διπλωμάτης προειδοποίησε την Άγκυρα ότι αυτοί οι οργανισμοί είναι τόσο ισχυροί, ώστε μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στις τουρκικές τράπεζες, αν δεν ληφθούν μέτρα σχετικά με τη λειτουργία και τη σχέση τους με τις ιρανικές τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρμόδιος του θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ δήλωσε σχετικά: «Η στάση της Τουρκίας είναι ανησυχητική». Και διευκρίνισε ότι στις δυτικές πρωτεύουσες εκφράζεται ανησυχία για τη δράση της ιρανικής Mellat Bank, που έχει παραρτήματα σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Άγκυρα και η οποία βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και της Ε.Ε..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...