Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Έργο ζωής

Επί δεκαεπτά χρόνια ο Ian Brennan δημιουργούσε το ξύλινο γλυπτό του, το αντίγραφο του πλοίου του Nelson, «Victory», στο οποίο αφιέρωσε όλο το ταλέντο του.
Ο γλύπτης πήρε ένα κομμάτι ξύλου από το ίδιο το πλοίο κι επί...
5.000 ώρες σκάλιζε και δημιουργούσε. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε πλήρως, όπως το παρουσιάζει η Daily Mail. Μάλιστα, ο Brennan τελείωσε το έργο του πάνω στην ώρα για τον εορτασμό της επετείου 205 χρόνων από την ένδοξη νίκη του Λόρδου Νelson στις 21 Οκτωβρίου.
Πάνω στο πλοίο υπάρχουν σκαλισμένα σχοινιά, 104 μινιατούρες όπλων, 37 μικρά κατάρτια και πανιά, καθώς και σημαίες που υποδεικνύουν το μήνυμα του Nelson: «Η Αγγλία περιμένει κάθε άντρα να κάνει το καθήκον του».
Το κομμάτι δρυός που πήρε από το δεύτερο κατάστρωμα του πλοίου, ήταν πολύ σκληρό για να το διαμορφώσει όπως ήθελε ο Brennan με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημά του να του πάρει περισσότερο χρόνο απ’ όσο υπολόγιζε.
Ο Λόρδος Nelson οδήγησε το πολεμικό του πλοίο Victory στον θρίαμβο κατά των Ισπανών και των Γάλλων το 1805. Αυτές ήταν οι τελευταίες επιτυχίες του Λόρδου, ο οποίος κατά τη μάχη χτυπήθηκε από σκοπευτή και σκοτώθηκε αν και κέρδισε τις μάχες.
Ο 60χρονος Brennan ανακάλυψε πως ένας από τους προγόνους του σκοτώθηκε στη μάχη αυτή και δήλωσε: «Πριν από μερικά χρόνια έκανα κάποιες εργασίες αποκατάστασης στο Victory και νιώθω σαν να έχω ζήσει τις στιγμές εκείνες. Μου έδωσαν ένα κομμάτι ξύλου και μου πήρε αρκετό καιρό α αποφασίσω ότι είχα πολύ καλό υλικό για να φτιάξω μία μικρογραφία του Victory. Δεν μπορούσα να αφοσιωθώ εντελώς σ’ αυτό το έργο και το ξύλο ήταν αρκετά σκληρό που με δυσκόλεψε. Μελέτησα αρκετά το πλοίο και ξέρω πως τα έχω φτιάξει όλα με ακρίβεια. Είχα μία μόνο ευκαιρία να κατορθώσω αυτό το έργο γιατί δεν θα υπάρξει άλλο ξύλο από το πλοίο».
Ο Brennan αφοσιώθηκε στη γλυπτική του μόλις στα 34 χρόνια του. Υλικά του είναι ο μπρούντζος και το ξύλο και αναλαμβάνει εργασίες για να βγάζει τα προς το ζην.
Η σύζυγός του Suzanne, 55 χρόνων, τον στήριξε πολύ σε αυτά τα 17 χρόνια που εργαζόταν στο ξυλόγλυπτο του «Victory». Μαζί έχουν τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια. «Η Suzanne έχει πολύ υπομονή και κατανόηση, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι ευτυχισμένη που τελείωσα!», τονίζει ο Brennan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...