Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Τα δελφίνια δεν… μιλούν όλα την ίδια γλώσσα!

Βιολόγοι παρουσίασαν μια νέα έρευνα σύμφωνα με την οποία όταν δύο δελφίνια, από διαφορετικά είδη, συναντηθούν επιχειρούν να βρουν μια κοινή γλώσσα για να «συνομιλήσουν».

Οι βιολόγοι μελέτησαν ρινοδέλφινα και δελφίνια του είδους Sotalia guianensis (Costero), σε καταφύγιο άγριων ζώων στη νότια Κόστα Ρίκα. Διαπίστωσαν ότι όταν τα δύο είδη
-που χρησιμοποιούν διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας- συναντηθούν, τροποποιούν τη γλώσσα που χρησιμοποιούν μεταξύ τους και αντί αυτής, φαίνεται πως επικοινωνούν σε μια ενδιάμεση γλώσσα.

Η βιολόγος Λόρα Μέι-Κογιάδο δεν έκρυψε την έκπληξή της για τη συναρπαστική της ανακάλυψη. «Εξεπλάγην από τα ευρήματα, καθώς περίμενα και τα δύο είδη να τονίζουν, υπερβολικά ίσως, τα σήματα που εκπέμπουν. Αντιθέτως, τα σήματα και από τις δύο πλευρές έγιναν πιο ομοιογενή κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων.»

Άγνωστο ωστόσο παραμένει εάν τα δελφίνια μαθαίνουν με τον τρόπο αυτό την… ξένη γλώσσα ή εάν τα Costero –νιώθοντας ότι απειλούνται- αλλάζουν τη γλώσσα τους παράγοντας ήχους που υποδηλώνουν πανικό. Μένει επίσης να φανεί κατόπιν περαιτέρω μελέτης εάν και τα δύο είδη παράγουν διαφορετικούς ήχους όταν συναντώνται ή εάν το ένα προσπαθεί να μιμηθεί το άλλο.

perierga.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...