Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

«Παράθυρο» για συμμετοχή ιδιωτών στη δημόσια περίθαλψη ανοίγει η Κατσέλη

Την πρότασή της για συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικών φορέων ασφάλισης σε θέματα, όπως η περίθαλψη ανέργων, κατέθεσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο Συνέδριο «The Future of Insurance inGreece», που διοργάνωσαν οι Financial Times στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Συγκεκριμένα, πρότεινε διάλογο και
συνεργασία ανάμεσα σε κράτος και ιδιώτες για κοινή συμμετοχή στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ανέργους. «Το κόστος για τον κάθε άνεργο είναι 3,5 με 5 ευρώ το μήνα και θα μπορούσαμε με λίγα χρήματα να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη δέσμευσή της να υλοποιηθεί «με θρησκευτική ευλάβεια» το πολύ δύσκολο έργο της σωστής και αποδοτικής εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ όπως εξήγησε η Υπουργός, πέντε είναι οι πυλώνες δράσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι, προς όφελος όλων των Ελλήνων, οι οποίοι μάλιστα δεν καταγράφονται με σειρά σπουδαιότητας, αλλά θα πρέπει να υλοποιηθούν ταυτόχρονα:
• Καταπολέμηση της κακοδιαχείρισης των Ταμείων
• Συνεπής είσπραξη των εισφορών και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
• Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης
• Μείωση του λειτουργικού κόστους των Ασφαλιστικών Ταμείων και
• Σύσταση δομών πληροφόρησης και υποστήριξης του πολίτη.
Οι δράσεις αυτές ήδη έχουν αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή, με πρώτη την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά στον ΟΑΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Η συγκεκριμένη δράση στην πλήρη της ανάπτυξη, όταν θα έχει επεκταθεί στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, αναμένεται να εξοικονομήσει τα δύο δισ. ευρώ.
Όπως εξήγησε η Υπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας της, επόμενο βήμα που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2010, είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των βάσεων δεδομένων του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ, προσφέροντας πληροφορίες για τους ασφαλισμένους και τους ανέργους, ενώ προωθείται εντός του 2011 και η δημιουργία των Κοινωνικών ΚΕΠ, στα οποία θα μπορεί ο πολίτης να βρίσκει απαντήσεις στα ερωτήματά του από υπεύθυνα χείλη.
Αναφερόμενη στο νέο Ασφαλιστικό Σύστημα που δημιουργήθηκε, η Υπουργός το χαρακτήρισε «δημόσιο, καθολικό, εξορθολογισμένο, δομικά απλουστευμένο, διαφανές και κοινωνικά δίκαιο», γι’ αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, στόχος μας είναι:
• Εξορθολογισμός του ασφαλιστικού μας συστήματος
• Βελτίωση της λειτουργίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης
• Σωστή υλοποίηση των νέων αρχών της δημόσιας


VORIA.GR
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...