Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Ο θορυβώδης ήχος επηρεάζει τόσο τη γεύση όσο και την ποιότητα του φαγητού

Το επίπεδο της φασαρίας και γενικά του ήχου επηρεάζουν το φαγητό μας!
Και όμως όσο περίεργο και αν φαίνεται σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ σε συνεργασία με τη Unilever.
Ειδικότερα, 48 συμμετέχοντες έπρεπε να...
φάνε είτε γλυκές τροφές όπως μπισκότα είτε αλμυρές όπως πατατάκια με συντροφιά τους τη σιωπή ή χαλαρή μουσική φορώντας ακουστικά. Εν τω μεταξύ και όσο εκείνοι έτρωγαν οι ερευνητές μέτραγαν με ειδικές συσκευές το πόσο έντονες ήταν οι γεύσεις και κατά πόσο τους άρεσε το φαγητό.
Έτσι, παρατήρησαν ότι ένα "σιωπηλό" δείπνο συμβάλλει θετικά στη συνολική γεύση του φαγητού όπως είναι τα επίπεδα του αλατιού και η γλυκύτητα ενώ αντίθετα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε ένα θορυβώδες περιβάλλον η γεύση του αλμυρού και του γλυκού μειώθηκε ενώ αυξήθηκε η αίσθηση της τραγανότητας των τροφών.
Τώρα ίσως σας φαίνεται λογικό γιατί το φαγητό που σερβίρεται στο αεροπλάνο δεν είναι τόσο γευστικό. "Το θορυβώδες περιβάλλον σίγουρα έχει κάποιο αντίκτυπο στη γεύση" είπε, ο Άντι Γουντς ερευνητής.
Μάλιστα προσέθεσε ότι για αυτόν τον λόγο και η NASA προσφέρει στους αστροναύτες έντονες γεύσεις ίσως από τον θόρυβο που υπάρχει γύρω τους.
Το σημαντικό σε αυτήν την έρευνα είναι ότι μας επηρεάζει ότι μας τραβά τη προσοχή. Εάν δηλαδή στο χώρο υπάρχει κινητικότητα και φασαρία αυτή θα μας τραβήξει τη προσοχή από το φαγητό μας.


news247
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...