Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Προς πρόωρες εκλογές προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός

Στις 5 ή 12 Δεκεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες για τη διενέργεια εθνικών εκλογών, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί στις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” (30/10), που αναφέρει ακόμη, πως δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να αποφασίσει την...
αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών και τη διενέργεια “δίδυμων” εκλογών την ημερομηνία που αναφέρθηκε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα και δεδοµένου ότι η ηµεροµηνία των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών ορίζεται διά νόµου, αρκεί µια απλή τροπολογία για τη µετάθεσή τους, οπότε θα αποτρεπόταν η πρόσθετη αναστάτωση που θα προκαλούσε µια τρίτη εκλογική αναµέτρηση µέσα σε διάστηµα ενός µήνα.
Η ιδέα των πρόωρων εκλογών ωρίµασε στο ΠΑΣΟΚ από τη στιγµή που διαφάνηκε αρχικά η απώλεια της µεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, και στη συνέχεια η διαπίστωση ότι στον β' γύρο, το ΠΑΣΟΚ θα κινδύνευε να βρεθεί µπροστά σε µετωπικά σχήµατα, τα οποία θα είχαν ως αποτέλεσµα την ήττα των κυβερνητικών υποψηφίων.


Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σε συνεδρίαση της Οµάδας Στρατηγικού Σχεδιασµού την περασµένη εβδοµάδα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, αποφασίστηκε να υπάρξει διόρθωση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και να δοθεί στην ψήφο της 7ης Νοέµβριου πλην όλων των άλλων και χαρακτήρας “ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση”.


Και παρά τις απόψεις που διατυπώθηκαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ πως σύρεται στην ατζέντα της Νέας Δηµοκρατίας που έθεσε εξ αρχής θέµα αντιµνηµονιακής ψήφου στις εκλογές, αποφασίστηκε να γίνει το βήµα και να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία των κινήσεων.


Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι µε την κίνηση αυτή και µε δεδοµένη την κατάσταση που απεικονίζουν οι δηµοσκοπήσεις για ΠΑΣΟΚ και Νέα Δηµοκρατία, η νίκη του ΠΑΣΟΚ και η πλειοψηφία είναι εξασφαλισµένες.


Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν σχετικά ότι µε τις 8 µονάδες διαφορά που εµφανίζεται να έχει σήµερα το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δηµοκρατίας, ο εκλογικός “νόµος Παυλόπουλου”, που χαρίζει 50 έδρες µπόνους στο πρώτο κόµµα και ο οποίος θα ισχύσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα δώσει και πάλι πλειοψηφία στο κυβερνών κόµµα, έστω και αν αυτή είναι ελαφρώς µειωµένη σε σχέση µε την πλειοψηφία που σήµερα διαθέτει.


Υπενθυµίζεται πάντως, ότι αν πραγµατοποιηθούν πρόωρα εκλογές το διάστηµα ώς τον Μάρτιο του 2011 οπότε και συµπληρώνεται το 18µηνο από τις προηγούµενες εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, οι εκλογές αυτές θα πραγµατοποιηθούν µε λίστα και όχι µε σταυρό προτίµησης, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόµος.


cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...