Μια σειρά από σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες που κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της Πάτρας στο ανώτερο επίπεδο στην παραγωγή καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του φετινού «Forum Ανάπτυξης 2010/13ο Money Show Πάτρας».
Στο σύντομο χαιρετισμό του στη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Νέες Τεχνολογίες και Ανάπτυξη», ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Αθανάσιος Γιανναδάκης επεσήμανε ότι πίσω από την ανάπτυξη κρύβονται οι άνθρωποι γι΄ αυτό και επελέγησαν από την οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης παρουσιάσεις από δύο ιδρύματα της πόλης που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, κατ΄ αρχήν το ΕΑΙΤΥ το οποίο στηρίζει την Παιδεία υψηλού επιπέδου και το ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ με την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Αναφέρθηκε επίσης και στο άλλο θέμα της εκδήλωσης, την ενέργεια με την εκμετάλλευση των ΑΠΕ με εισαγωγή τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. «Δεν πρέπει ως επιστήμονες και Επιμελητήριο να παρακολουθούμε απλά τις εξελίξεις στο θέμα της ενέργειας αλλά να συμβάλλουμε στην απαίτηση της κοινωνίας για φθηνά τιμολόγια και μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές», τόνισε ακόμη ο ομιλητής.
Στη συνέχεια μίλησε εκ μέρους του Πανεπιστημίου ο αντιπρύτανης Δημήτριος Καλπαξής ο οποίος τόνισε πρώτα απ΄ όλα την υποχρέωση της Πολιτείας στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων που θέλουν να αναπτύξουν την παραγόμενη στο Πανεπιστήμιο έρευνα. Τόνισε επίσης ότι η καινοτομία και οι νέες υπηρεσίες που παράγονται στο Πανεπιστήμιο μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης «γι αυτό και η παρουσία του Πανεπιστημίου φέτος στο Forum Ανάπτυξης είναι μια αφετηρία προς αυτή την βασική κατεύθυνση που ακλουθούμε πλέον».
Το ΕΑΙΤΥ
Στις σημαντικές δραστηριότητες που αναπτύσσει την τελευταία 15ετία το ΕΑΙΤΥ για την τεχνολογική στήριξη της Παιδείας και ιδιαίτερα της α'βάθμιας και β'βάθμιας εκπαίδευσης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθυντής του Ινστιτούτου καθηγητής Παύλος Σπυράκης.
«Είμαστε ο τεχνολογικός πυλώνας της εκπαίδευσης στις μικρές ηλικίες. Η σωστή ανάπτυξη στις μικρές ηλικίες συμβάλει στην συνολική μελλοντική ανάπτυξη της χώρας» τόνισε αναφέροντας ότι ο φορέας έχει πλήρως κατανοήσει το μέγεθος της ανάγκης στήριξης μαθητών και εκπαιδευτικών σε επίπεδο νέας τεχνολογίας.
Ο κ.Σπυράκης αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς «πυλώνες» που αναπτύσσεται το ΕΑΙΤΥ, την έρευνα, την αξιοποίηση της πληροφορικής και την τεχνολογική και πληροφοριακή υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας.
Και στους τρεις αυτούς «πυλώνες» το Ινστιτούτο που έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα με διεθνή αναγνώριση. Στο κομμάτι της έρευνας, μέχρι στιγμής έχει εκτελέσει πάνω από 250 ερευνητικά προγράμματα ενώ έχει καταγράψει εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε περιοδικά με ανακοινώσεις σε συνέδρια. Τα τελευταία χρόνια η δουλειά του γίνεται στο ΕΑΙΤΥ έχει ως αποτέλεσμα να αποσπάσει διακρίσεις και διεθνή αριστεία σε εφαρμογές όπως η ανάπτυξη βραβευμένης σε όλη την Ευρώπη πλατφόρμας για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ενώ διάκριση έχει εξασφαλίσει και για το σχολικό πληροφορικό δίκτυο «Οδύσσεια».
«Οι διακρίσεις για τους ερευνητές μας είναι μια σημαντική αναγνώριση όμως η μέγιστη αναγνώριση είναι ο μετασχηματισμός όλων αυτών των προγραμμάτων σε υπηρεσίες με χρήση απ΄ όλο τον κοινωνικό ιστό της χώρας» επεσήμανε ο κ.Σπυράκης.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το ΕΑΙΤΥ έχει αναλάβει σειρά δράσεων για την προώθηση του έργου του «Ψηφιακού Σχολείου», βοηθώντας μεταξύ άλλων μαθητές από απομακρυσμένες περιοχές να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά βοηθήματα, χωρίς να πληρώνουν το κόστος της ευρυζωνικής σύνδεσης στο δίκτυο.
Το Πανελλαδικό Σχολικό Δίκτυο Πληροφορικής του ΕΑΙΤΥ έχει σήμερα διασυνδεδεμένα πάνω από 15.000 σχολεία ενώ έχει 130.000 πιστοποιημένους χρήστης. Σύμφωνα με τον κ.Σπυράκη, το δίκτυο αυτό σήμερα είναι ένα «στρατηγικό τεχνολογικό όπλο του υπ.Παιδείας».
Επίσης το ΕΑΙΤΥ υποστηρίζει το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης σε Πληροφοριακά Συστήματα, έχει αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη της α'βάθμιας και β'βάθμιας εκπαίδευσης, απλουστεύοντας τη γραφειοκρατία και προσφέροντας καθημερινή στήριξη σε εκπαιδευτικούς.
Επίσης αναπτύσσει καινοτομίες όπως το Ψηφιακό Φροντιστήριο με δωρεάν στήριξη στα βασικά μαθήματα για παιδιά.
Το ΕΙΧΗΜΥΘ
Στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου που διευθύνει αναφέρθηκε αμέσως μετά ο Κωνσταντίνος Γαλιώτης, Διευθυντής του ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ.
Ο κ.Γαλιώτης έκανε αναλυτική αναφορά σε όλα τα επιστημονικά πεδία με τα οποία ασχολείται το ίδρυμα, με πρώτη τη Νανοτεχνολογία, δραστηριότητα η οποία αφορά την παραγωγή νέων σύνθετων υλικών και την εφαρμογή προγραμμάτων στην παραγωγή, μέσα από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας «spin-off» που λειτουργούν στο χώρο του Ινστιτούτου.
Όπως ανέφερε, η δουλειά πάνω σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ σημαντική ενώ το ΕΙΧΗΜΥΘ έχει συνεργασία πάνω στην ανάπτυξη εφαρμογών από γραφίτη, με τους δύο Ρώσους Νομπελίστες που εξασφάλισαν φέτος την ανώτατη επιστημονική διάκριση για την παραγωγή του πιο λεπτού υλικού στον κόσμο, από μονοπύρηνο γραφίτη με πάχος ενός ατόμου!
Όσον αφορά τις εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας αναφέρθηκε ακόμη στη μετατροπή στερεών αποβλήτων σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, στην παραγωγή θερμότητας από νανοσωματίδια και τη χρήση νανοσωλήνων άνθρακα ως φίλτρα μεμβράνης για τον καθαρισμό διαλυμάτων από τοξικά και άλλες ουσίες.
Όσον αφορά το κομμάτι της ενέργειας, το ΕΙΧΗΜΥΘ αναπτύσσει όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, τις γνωστές κυψέλες καυσίμου για την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο, αιθανόλη και άλλα καύσιμα, με το διαχωρισμό και καθαρισμό τοξικών αποβλήτων.
Ο κ. Γαλιώτης αναφέρθηκε και στη συνεισφορά πατρινών επιστημόνων στην ανάπτυξη εφαρμογών μέσω του ΕΙΧΗΜΥΘ που έτυχαν πανευρωπαϊκής αναγνώρισης όπως οι μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης πόλεων αλλά και της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από σωματίδια που πηγάζουν μετά την έκρηξη ηφαιστείων, όπως η πρόσφατη στην Ιρλανδία.
Στον τομέα της Ιατρικής και Βιοτεχνολογίας το ΕΙΧΗΜΥΘ ασχολείται ερευνητικά με τη χαρτογράφηση των νευρώνων του εγκεφάλου αλλά και την προηγμένη Βιομοριακή Ιατρική.
Καταλήγοντας επισήμανε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δείξει κατανόηση όσον αφορά την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων νέας τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι η μετεξέλιξη της έρευνας σε παραγωγική διαδικασία με οικονομικά αποτελέσματα είναι επίπονη και μακρόχρονη διαδικασία, εμπλουτίζει όμως το ανθρώπινο δυναμικό και τη θέση της χώρας διεθνώς.
«Η επιστήμη και τεχνολογία από μόνη της έχει θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση και το οικονομικό ισοζύγιο και δεν πρέπει να απαξιώνεται' κατέληξε ο κ.Γαλιώτης.
Εξοικονόμηση Ενέργειας
Τέλος ο Δρ. Ευάγγελος Τσιμπλοστεφανάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός - Επιμελητής της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ «Ενέργειας και Βιομηχανίας».
Ο κ. Τσιμπλοστεφανάκης επεσήμανε ότι στη χώρα μας απαιτείται πλέον να γίνει μια ποιο «συστημική προσέγγιση της πολιτικής για την ενέργεια και την έρευνα» με αξιολόγηση των τοπικών πλουτοπαραγωγικών πηγών και της δυνατότητας συνεισφοράς τους στην αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
Όπως τόνισε, πρέπει να δούμε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου οι κυβερνήσεις προσέγγισαν μεγάλα κεφάλαια στον τομέα των ΑΠΕ με αποτέλεσμα σήμερα μια ραγδαία ανάπτυξη στην αξιοποίηση των φυσικών ενεργειακών πόρων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τεράστια γραφειοκρατία και τις δυσμενείς επιπτώσεις της ιδιαίτερα στην ανάπτυξη «υβριδικών επενδύσεων» στις ΑΠΕ.
«Αν πραγματικά η χώρα θέλει να δώσει χρήματα, ας επενδύσει πρώτα στην εξοικονόμηση ενέργειας και ας αφήσει την αξιοποίηση των ΑΠΕ στους μακροχρόνιους επενδυτές» κατέληξε ο ομιλητής.
Dete.gr