ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΩΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ...ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙ'ΑΥΤΟ...ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΣΘΕΙ ΑΛΜΑΤΟΔΟΣ... ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ...ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΘΑΨΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ;;;
«Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση. Ζητούμε από το 2007 έρευνα στα αγροτικά προϊόντα, κανείς δεν μας απαντάει και φτάσαμε σήμερα να μην τολμά ο παραγωγός να πάει στη λαϊκή με ταμπέλα Παραγωγός-Θήβα»...
Τα λόγια ανήκουν στον γεωπόνο και πρώην αντινομάρχη Βοιωτίας Γιώργο Ζιώγα, στον οποίο απευθυνθήκαμε μετά και την επίσημη ανακοίνωση χθες των αναλυτικών στοιχείων έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ύπαρξη βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα-βολβούς (πατάτες, καρότα, κρεμμύδια) που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού.
Η παρουσίαση έγινε από τον επίκουρο καθηγητή Χημείας Τροφίμων Γιάννη Ζαμπετάκη σε επιστημονικό συνέδριο στη Μυτιλήνη και αφορούν εργασία ομάδας (Χ. Κιρκιλλής, Γ. Πασσιάς, Σ. Μηνιάδου-Μεϊμάρογλου, Ν. Θωμαΐδης), η οποία προσδιόρισε τα επίπεδα έξι βαρέων μετάλλων σε προϊόντα που παράγονται στον κάμπο Θηβών-Οινοφύτων.
Τα δείγματα προϊόντων της υπό έλεγχο περιοχής αγοράστηκαν από αθηναϊκά σουπερμάρκετ και συγκρίθηκαν με δείγματα που ελήφθησαν από περιοχές με χαμηλή βιομηχανική δραστηριότητα.
Τα πιο σημαντικά ευρήματα αφορούν την ανίχνευση των μετάλλων νικέλιο και χρώμιο. Το ρεκόρ διαφοράς καταγράφεται στις πατάτες Θήβας όπου το νικέλιο εμφανίζεται κατά 926% αυξημένο (640% στα κρεμμύδια και 410% στα καρότα).
Πόσο επικίνδυνη είναι λοιπόν η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων; Οπως ανέφερε ο κ. Ζαμπετάκης, αν υπολογιστούν οι μέσοι όροι δεν υπερβαίνουν τα όρια ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης, «αν λάβουμε όμως υπόψη την ανεκτή πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μικρογραμμάρια/ημέρα, αρκούν λίγα γραμμάρια προϊόντος για να ξεπεραστούν». Στις ποσότητες αυτές πρέπει να προστεθούν και όσες λαμβάνονται από άλλες τροφές - ακόμη και από την επαφή με τα μαχαιροπίρουνα!
Και ενώ ο κ. Ζαμπετάκης ζητά διεύρυνση των μελετών και μέτρα από την πολιτεία, οι αγρότες της Θήβας βιώνουν μια εντεινόμενη μείωση στη ζήτηση των προϊόντων τους. Οπως λέει ο κ. Ζιώγας, ζητήθηκε δύο φορές από το 2007 ανάλυση των γεωργικών προϊόντων από επίσημους κρατικούς φορείς (υπουργείο Γεωργίας, Μπενάκειο Ινστιτούτο), αλλά «ουδέποτε μας απάντησαν».
«Δεν είναι δυνατό να καταστρέφεται μια ολόκληρη κοινωνία» επισημαίνει, μιλώντας ακόμη και για συμφέροντα παραγωγών από άλλες περιοχές που θεωρούνται «καθαρές». «Οφείλει η Πολιτεία να κάνει τις μελέτες της και να πάρει τα μέτρα της. Αλλά να μην καταδικάζεται μια ολόκληρη περιοχή που μπορεί σε κάποια σημεία της να μην έχει καμία σχέση με βιομηχανική ρύπανση»
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV