Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Επικίνδυνο μικρόβιο εντοπίστηκε στην Κίνα

Τα τρία πρώτα κρούσματα του σούπερ μικροβίου NDM-1, ανθεκτικού στα αντιβιοτικά, εντοπίστηκαν στην Κίνα, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Πρόκειται αρχικά για δύο βρέφη που γεννήθηκαν λιποβαρή σε νοσοκομείο της Νινγκσία, στη Βορειοδυτική Κίνα τον περασμένο Μάρτιο, και ήταν θετικά στο...
μικρόβιο αυτό, γράφει η εφημερίδα «China Daily».
Και τα δύο βρέφη παρουσίασαν συμπτώματα διάρροιας και μόλυνσης του αναπνευστικού. Το τρίτο κρούσμα NDM-1 επιβεβαιώθηκε σε 83χρονο άνδρα, που πέθανε τον Ιούνιο από καρκίνο των πνευμόνων στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν.
Ωστόσο, εκπρόσωπος από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, ζήτησε από τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται, τονίζοντας πως η πιθανότητα να εξαπλωθεί η μόλυνση εκτός νοσοκομείων είναι πολύ μικρή.
Ο ίδιος, βέβαια, επεσήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλα κρούσματα που δεν έχουν εντοπιστεί εξαιτίας της περιορισμένης δυνατότητας ελέγχου και της σχετικά μικρής ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα πρόληψης.
Το NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase-1) εμφανίστηκε πρώτα στην Ινδία και το Πακιστάν, αλλά κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Ένα κρούσμα εντοπίστηκε και στην Ταϊβάν αυτόν τον μήνα.
Το NDM-1 μεταδίδεται μέσω της σωματικής επαφής, της προετοιμασίας φαγητού και ειδικά μέσω των νοσοκομειακών διαδικασιών. Είναι ιδιαίτερα ισχυρό και ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι το NDM-1 μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...