Πρωτοήρθαμε σε επαφή με αυτή την οικολογική μέθοδο αξιοποίησης των αποριμμάτων και τη δημιουργία δωρεάν λιπάσματος πριν από 20 χρόνια στη Γερμανία.
Σήμερα στη χώρα μας δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που διαχειρίζονται τα απορρίμματα του σπιτιού τους με σύνεση,
ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.Σήμερα στη χώρα μας δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που διαχειρίζονται τα απορρίμματα του σπιτιού τους με σύνεση,
Η οικιακή κομποστοποίηση συνιστά αποτελεσματικό τρόπο μείωσης ως και 80% των οργανικών απορριμμάτων της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, οικιακά κλαδέματα κ.ά.) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). Το κομπόστ παράγεται μέσω αποσύνθεσης των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους καλλιέργεια. Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από την κομποστοποίηση στο σπίτι. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται μέσα στον κάδο ανέρχεται σε 65 βαθμούς Κελσίου.
Για να φτιάξουμε κομπόστ χρειαζόμαστε ένα κομποστοποιητή που κοστίζει από 60 ως 99 ευρώ.
Μέσα πετάμε:
Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα).
* Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά.
* Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λπ.
* Στάχτη από τζάκι.
* Τσόφλια αυγών.
* Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές χάρτινες σακούλες).
* Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό).
* Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.
* Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λπ.
Πως γίνεται η οικιακή κομποστοποίηση
- Ρίχνουμε στον κομποστοποιητή τα οργανικά υλικά.
Προσθέτουμε φύλλα, κλαδιά και λίγο χώμα. - Οι γαιοσκώληκες αναλαμβάνουν την αποσύνθεση των οργανικών υλικών.
- Τροφοδοτούμε διαρκώς με ποικιλία υλικών και ανακατεύουμε ώστε να εμπλουτίζεται το μείγμα με οξυγόνο.
- Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε περίπου τέσσερις μήνες και χρησιμοποιείται στον κήπο ή στις γλάστρες.