Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ατελείωτη η αναμονή στη λίστα για νεφρό

Εκατοντάδες είναι οι νεφροπαθείς που προστίθενται κάθε χρόνο στη μακροσκελή λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ευελπιστώντας να μεταμοσχευθούν για να «λυτρωθούν» από την επώδυνη διαδικασία της αιμοκάθαρσης που υποβάλλονται σχεδόν καθημερινά.
Η απογοήτευση τους από τη αναμονή είναι τόσο μεγάλη, που πολλοί αποφασίζουν να μην μπουν καν στον κόπο να εγγραφούν, και...
συνεχίζουν να ζουν με το μηχάνημα. Από αυτούς μόνο το 20% θα καταφέρει να κάνει μεταμόσχευση νεφρού.


Πολλοί νεφροπαθείς προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες για να μεταμοσχευθούν, στρέφονται σε χώρες τους εξωτερικού όπου ο χρόνος αναμονής στις αντίστοιχες λίστες είναι μικρότερος. Για να καλυφθούν όμως τα έξοδα από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς, για τη μετάβαση σε μεταμοσχευτικό κέντρο του εξωτερικού, θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.


Στην Ελλάδα ο χρόνος αναμονής στη λίστα μεταμοσχεύσεων μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 10 χρόνια. Την ίδια στιγμή που σε χώρες της Ευρώπης ο χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση διαρκεί 1-12 μήνες. Ο 65χρονος Γεώργιος Ταχέρ εξετάστηκε στο μεταμοσχευτικό κέντρο «SUD CHU» που βρίσκεται στην πόλη της Αμιέν της Γαλλίας και μπήκε στη λίστα μεταμόσχευσης με μέσο χρόνο αναμονής 1-12 μήνες.


Η επιτροπή του ΕΟΜ δεν ενέκρινε την μετάβαση του στη Γαλλία καθώς όπως λέει δεν συντρέχουν οι ειδικοί λόγοι που την επιβάλλουν, και δεν έλαβε υπ’ όψιν του την γνωμοδότηση του διευθυντού νεφρολόγου του Γ.Ν.Α «Λαικό», κ. Ι. Μπολέτη, ο οποίος βεβαίωνε ότι είναι επιβεβλημένη η μετάβαση του στο εξωτερικό.


Όπως καταγγέλλει ο Γεώργιος Ταχέρ, βρίσκεται σε οριακή ηλικία για μεταμόσχευση καθώς πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια με βασική νόσο την μικροσκοπική αγγειίτιδα και αν δεν κάνει στους επόμενους 6 μήνες μεταμόσχευση, θα είναι πολύ αργά για να σωθεί...


zougla.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...