Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Στην Κένυα το Νομπέλ Λογοτεχνίας;

Ο Kενυάτης συγγραφέας Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο εμφανίζεται ως ο πιθανότερος νικητής του Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2010, δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση του βραβείου, σύμφωνα με ιστοσελίδα στοιχημάτων.
Συγκεκριμένα το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes τον εμφανίζει ως επικρατέστερο...
με πιθανότητες 3 προς 1.
Γεννημένος το 1938, ο Θιόνγκο, ο οποίος εγκατέλειψε σε μεγάλη ηλικία το βαφτιστικό του όνομα Τζέιμς, για να πάρει ξανά το πατροπαράδοτο Νγκούγκι, σταμάτησε να γράφει στα Αγγλικά επιλέγοντας να γράφει στη μητρική του γλώσσα, τα Γκικούγιου, ενώ βρισκόταν στη φυλακή το 1977.
Άλλοι λογοτέχνες που εμφανίζονται ως πιθανοί νικητές του βραβείου, το οποίο θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, είναι ο Αμερικανός συγγραφέας Κόρμακ Μακάρθι με πιθανότητες 6 προς 1 και ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι με 7 προς 1.
Μεταξύ των ποιητών που θεωρούνται πιθανοί νικητές είναι ο Σουηδός Τόμας Τρανστρόμερ, ο συριακής καταγωγής Adonis και ο Κορεάτης Κο Ουν.
Το Νομπέλ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ).
Η φετινή σεζόν της ανακοίνωσης των νικητών άρχισε χθες, Δευτέρα, με το βραβείο Νομπέλ Ιατρικής, το οποίο απονέμεται από το ινστιτούτο Καρολίνσκα. Ακολουθούν τα βραβεία Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και Ειρήνης.
Από το 1968 απονέμεται και Νομπέλ Οικονομίας.
Το βραβείο εμπνεύστηκε ο Άλφρεντ Μπέρναρντ Νομπέλ, χημικός από τη Σουηδία. Οι τελετές απονομής πραγματοποιούνται στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη και το Όσλο, κατά την επέτειο της θανάτου του Νομπέλ, το 1896, στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας.


zougla.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...