Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ο χρόνος κυλάει πιο αργά κοντά στο έδαφος

Όσοι πατούν τα πόδια τους στη Γη ζουν περισσότερο. Κι όσοι διαβιούν σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο να είναι σίγουροι ότι θα γεράσουν γρηγορότερα! Ο χρόνος βλέπετε, δεν κυλάει για όλους το ίδιο.
Το είχε πει ο Αλμπερτ Αϊνστάιν πριν από περίπου έναν αιώνα, διατυπώνοντας τη θεωρία της σχετικότητας. Ο χρόνος είναι σίγουρα σχετικός, αλλά
αυτό που δεν είναι καθόλου σχετικό είναι ότι οι δείκτες του ρολογιού κινούνται πιο αργά όταν το ρολόι βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και πιο γρήγορα όταν απομακρύνεται και... παίρνει τα βουνά.
Ένα παράδοξο πείραμα που έγινε πριν από λίγο καιρό στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας του Κολοράντο στο Μπούλντερ απέδειξε ότι ο χρόνος, έτσι όπως το υπολογίζουν τα πιο εξελιγμένα ατομικά ρολόγια που έχουν ποτέ κατασκευαστεί, κυλάει πιο αργά κοντά στο έδαφος κατά 90 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου!
Ο ρόλος του υψόμετρου
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ένας άνθρωπος ζει σε μικρό υψόμετρο (από τη θάλασσα) και ένας άλλος σε πολύ μεγαλύτερο, (φανταστείτε κάτι σαν το Νεπάλ), τότε ο πρώτος, όταν θα έχει φθάσει σε ηλικία 79 χρόνων θα δείχνει και θα αισθάνεται κατά 90 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου νεότερος από τον δεύτερο!
Το κέρδος μοιάζει και σίγουρα είναι άνευ ουσίας. Όμως για τους επιστήμονες η απειροελάχιστη αυτή απόκλιση έχει τεράστιο ενδιαφέρον πολύ περισσότερο μάλιστα όταν -όπως έδειξαν τα ατομικά ρολόγια- ο χρόνος αρχίζει να επιβραδύνεται ακόμα και σε απόσταση μισού μέτρου πάνω από το έδαφος.
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, εξαιτίας αυτού του γεγονότος το κεφάλι μας γερνάει πιο γρήγορα από τα πόδια μας! Ποια είναι όμως αυτή η δύναμη που ρυθμίζει τον χρόνο; Το 1907 ο Αϊνστάιν διατύπωσε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας προβλέποντας ότι τα ρολόγια που βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα τρέχουν γρηγορότερα από τα άλλα εξαιτίας της ασθενέστερης βαρυτικής δύναμης που ασκείται πάνω τους.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται βαρυτική διαστολή του χρόνου και αποδείχτηκε στο παρελθόν με τη χρήση ατομικών ρολογιών σε αεροπλάνα. Σε ύψος 30.000 ποδιών, τα ρολόγια κινούνταν γρηγορότερα απ’ ό,τι τα αντίστοιχα στο έδαφος.
Τα ατομικά ρολόγια μετρούν με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια τον χρόνο. Εκείνα στο Ινστιτούτο στο Κολοράντο που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα είναι τόσο ακριβή που μπορεί να χάσουν κάτι λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο κάθε 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια!
Ακόμη και τα ρολόγια αντιδρούν διαφορετικά
Ο δρ Τζέιμς Τσιν Βεν Τσου ήταν επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας που διενήργησε το πείραμα (δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στην επιθεώρηση «Science» την περασμένη εβδομάδα) ανέφερε ότι ο χρόνος κυλούσε γρηγορότερα ακόμη κι όταν το ρολόι βρισκόταν 30 εκατοστά πάνω από το έδαφος.
Πάντως, περισσότερο από τους ανθρώπους, το άγχος της διαφοράς του χρόνου δείχνει ν΄ απασχολεί μόνο τους δορυφόρους του συστήματος GΡS καθώς αναπροσαρμόζουν τα ρολόγια τους κάθε μέρα για να μην παρεκκλίνουν απο την τροχιά τους.
Ορισμένοι ειδικοί που ενημερώθηκαν για το πείραμα ανέφεραν ότι η επιβράδυνση του χρόνου δεν οφείλεται στο υψόμετρο αλλά στην ταχύτητα. Όσο πιο γρήγορα ταξιδεύεις τόσο περισσότερο επιβραδύνεται ο χρόνος.
Όμως δεδομένης της περιστροφής της Γης, όσο πιο ψηλά βρίσκεσαι τόσο πιο γρήγορα ταξιδεύεις. Είναι δηλαδή σαν τον τροχό όπου το εξωτερικό του μέρος κινείται γρηγορότερα από το εσωτερικό.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...