Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Η κρίση έπληξε και τα Μετέωρα

Αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών βρίσκεται η περιοχή των Μετεώρων, καθώς μια σειρά αρνητικών παραγόντων έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και άλλων ειδών καταστημάτων της περιοχής.
Η πτώση...
για τη φετινή χρονιά - μέχρι τώρα - σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων, Γιάννη Κουρούπα, φθάνει έως και περίπου 30%, ένα ποσοστό ανάλογο της περσινής, επίσης αρνητικής εικόνας.
«Μόνο το 2008 ήταν καλύτερη χρονιά» σημειώνει ο κ. Κουρούπας, ο οποίος αποδίδει την αρνητική αυτή κατάσταση για την τουριστική κίνηση στα Μετέωρα στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση με τα παρελκόμενά της, «όπως είναι το απεργιακό κύμα, οι έντονες κοινωνικές διαμαρτυρίες στη χώρα, που είχαν ως αποτέλεσμα την αρνητική διαφήμιση στο εξωτερικό», η οποία, με τη σειρά της, είχε ως αποτέλεσμα τις ακυρώσεις ομαδικών εκδρομών-γκρουπ.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Κουρούπας, αυτοί οι παραδοσιακοί επισκέπτες - κυρίως οι τουρίστες που προέρχονται από τις πρώην ανατολικές χώρες - στράφηκαν προς την Κροατία και την Τουρκία.
Όσον αφορά στην εσωτερική αγορά, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων αναφέρει πως υπήρξαν ακυρώσεις, μολονότι αρκετά ξενοδοχεία και καταλύματα της Καλαμπάκας συγκαταλέγονταν στη λίστα των κατόχων δελτίων κοινωνικού τουρισμού.
Ανασταλτικά λειτούργησαν, κατά την εκτίμησή του, και οι απανωτές αυξήσεις στα καύσιμα, που σε συνδυασμό με τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν στις 2-3 οι διανυκτερεύσεις των εγχώριων τουριστών.
Σε ό,τι αφορά στις τιμές τόσο στα καταλύματα όσο και στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες στην περιοχή, ο κ. Κουρούπας τονίζει πως είναι μειωμένες κι εκτιμά πως καλύτερη προοπτική για την τουριστική κίνηση είναι εφικτή μόνο εάν εξομαλυνθούν οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
«Τότε, θα μπορούμε να ελπίζουμε σ' ένα καλύτερο 2011» υπογραμμίζει, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για το χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών και ο οποίος θεωρεί πως θα είναι αρκετά δύσκολος.
Σήμερα, η Καλαμπάκα, σύμφωνα με στοιχεία του ομώνυμου δήμου, λόγω των βράχων και τα μοναστήρια των Μετεώρων, έχει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση από οποιαδήποτε μη παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας.
Αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά κι από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό βοήθησε σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με καταλύματα, χώρους εστίασης, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης και εργαστηρίων αγιογραφίας, με αποτέλεσμα η πλειονότητα του τοπικού πληθυσμού να εμπλέκεται - άμεσα ή έμμεσα - σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Αποτελεί ορμητήριο για τους επισκέπτες της που επιθυμούν να γνωρίσουν τις μαγευτικές τοποθεσίες και τα πάμπολλα μνημεία του Κόζιακα, του Ασπροποτάμου και των Χασίων. Τα Μετέωρα είναι το σημαντικότερο μνημείο της Θεσσαλίας κι ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία του κόσμου, προστατευόμενο από την UNESCO. Αποτελεί το πιο αξιόλογο, μετά το Άγιο Όρος, Μοναστηριακό Κέντρο στην Ελλάδα.
Στις απάτητες κορυφές των επιβλητικών βράχων ήρθαν τον 11ο αιώνα οι πρώτοι ερημίτες μοναχοί και λίγο αργότερα αποτέλεσαν τη Σκήτη της Δούπιανης. Το 14ο αιώνα, ο όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης συγκρότησε το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο, στο Μεγάλο Μετέωρο. Είκοσι τέσσερα μοναστήρια, πολλά κελιά, ερημητήρια και ασκηταριά άνθισαν διάσπαρτα σε όλους τους βράχους για 600 και πλέον χρόνια.
Σήμερα, σώζονται ακέραια και λειτουργούν τα μοναστήρια: Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ, Αγίας Τριάδας, Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Καθημερινά, συρρέουν αμέτρητοι επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης για περισυλλογή και προσευχή. Γνωρίζουν τη ζωή των μοναχών, θαυμάζουν το απερίγραπτο φυσικό τοπίο, την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική και αγιογραφία, μελετούν τα ανεκτίμητα κειμήλια.


zougla.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...