Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

“Φωτιά” στην αγορά βάζουν οι τραπεζίτες

Φωτιά παίρνει ήδη η τραπεζική αγορά, μετά την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
Εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης για τον τρόπο αξιοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η αγορά πιθανολογεί πως ...
οι συζητήσεις μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin που είναι ήδη προχωρημένες, θα καταλήξουν σε συμφωνία ίσως και εντός του Νοεμβρίου, ρίχνοντας κι άλλο νερό στον μύλο της επερχόμενης αναδιάρθρωσης του κλάδου.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον κορυφώνεται για τις εξελίξεις στις άλλες δύο μεγάλες τράπεζες, Eurobank και Alpha Bank όπου, ενώ οι επαφές κορυφής παραμένουν ακόμη στο παρασκήνιο, η κινητικότητα αυξάνεται ακόμη και σε επίπεδο συνδικαλιστικό.
Η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής, ασκεί μεγάλη πιίεση στις υπόλοιπες τράπεζες, η οποία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης έχει αποφασίσει να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα την έγκριση επιστροφής των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο και τον «απεγκλωβισμό» της ΕΤΕ από το σκέλος της κρατικής συμμετοχής.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για διανομή μερίσματος από την τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική είχε αντλήσει μόλις 350 εκατ. Ευρώ μέσω των προνομιούχων μετοχών, ποσό πολύ μικρό συγκριτικά με των δύο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών Eurobank και Alpha Bank στις οποίες το δημόσιο κατέχει προνομιούχες μετοχές αξίας 1 δισ. ευρώ περίπου σε κάθε μία.
Αυτή η μεγάλη συμμετοχή και ο τρόπος και ο χρόνος επιστροφής της, ενδεχομένως αποτελεί ένα ακόμη θέμα προς επίλυση πριν οι δύο όμιλοι καταφέρουν να καταλήξουν σε μια ενδεχόμενη συμφωνία.
Στην αγορά κυκλοφορεί επίσης η εκτίμηση πως δεν αποκλείεται οι δύο μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες στο πλαίσιο μια συμφωνίας, να διεκδικήσουν από κοινού το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο όμως όπως φαίνεται έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα της και η Εθνική.
Μείζον θέμα για την αγορά, παραμένει πάντως το θέμα της ρευστότητας, πεδίο όμως στο οποίο επίσης η Εθνική φαίνεται να έχει προβάδισμα (όπως και στο θέμα των κεφαλαίων) έναντι των υπολοίπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΕ επεξεργάζεται σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία με πακέτα ευνοϊκών χρηματοδοτικών μέτρων.
Η Εθνική, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της τράπεζας, αναμένεται σύντομα να ενισχύσει τη ρευστότητά της, μέσω συμφωνιών για άνοιγμα γραμμών χρηματοδότησης από ξένες τράπεζες, γεγονός που αφενός σηματοδοτεί αφενός το άνοιγμα των αγορών, αφετέρου θα της επιτρέψει να ξεκινήσει σταδιακά την επιστροφή των κεφαλαίων που έχει αντλήσει από την ΕΚΤ, κάνοντας χρήση των εγγυήσεων του δημοσίου.
Το πλεονέκτημα που απέκτησε η ΕΤΕ με το 1,8 δισ. ευρώ που άντλησε με την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, αποσπώντας μάλιστα και τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στη Βουλή, διευρύνει την απόστασή της από την υπόλοιπη αγορά, που αδυνατεί στην παρούσα φάση να κάνει αντίστοιχη κίνηση, ενώ η πίεση που δημιουργείται ωθεί σε ταχύτερες κινήσεις τις υπόλοιπες τράπεζες


protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...