Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Η καρδιά θα μας στέλνει μήνυμα στο κινητό!

Μήνυμα στο κινητό θα μας στέλνει σε λίγο καιρό η καρδιά για να μας ενημερώσει ότι... είναι καλά! Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά η τηλεϊατρική, όπως φαίνεται, κάνει θαύματα. Ετσι Ολλανδοί ερευνητές παρουσιάζουν νέο ασύρματο μόνιτορ που θα εκτελεί χρέη...
διαγνώστη και θα μας στέλνει τη διάγνωση στο κινητό προτρέποντάς μας να επισκεφθούμε τον γιατρό μας, εφόσον χρειάζεται.
Το σύστημα που ανέπτυξε η ολλανδική επιστημονική ομάδα λειτουργεί ως ηλεκτροκαρδιογράφος και ανιχνεύει ανά πάσα στιγμή τις διαταραχές στις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων. Στη συνέχεια το «Body Area Network» (ΒΑΝ), όπως λέγεται το εν λόγω σύστημα, μεταφέρει τις πληροφορίες για τις δραστηριότητες της καρδιάς, του εγκεφάλου και των μυών του ασθενούς στο κινητό του τηλέφωνο.
Την ίδια στιγμή τα δεδομένα, ύστερα από την απαραίτητη επεξεργασία, στέλνονται στο Διαδίκτυο και από εκεί στους ειδικούς που παρακολουθούν τον κάθε ασθενή. Η διαδικασία επιτυγχάνεται με τη μετάδοση βιο-σημάτων μέσω ενός πομποδέκτη nRF24L01+.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς η νέα συσκευή θα προσφέρει πολλά όχι μόνο στους ίδιους τους ασθενείς αλλά και στα νοσοκομεία, καθώς σκοπός της χρήσης του BAN είναι να νοσηλεύονται μόνο όσοι το έχουν πραγματική ανάγκη. Για παράδειγμα, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν είναι αναγκαία η διαρκής παρακολούθηση της υγείας τους. Παρ' όλα αυτά δεν είναι πάντα απαραίτητη η νοσηλεία τους. Ετσι, κατά τη γνώμη των επιστημόνων, ο «ασύρματος διαγνώστης» θα επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν την πορεία των ασθενών τους, ενώ η ανάρρωσή τους συνεχίζεται σπίτι τους. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποδεσμευτούν θέσεις στα νοσοκομεία για πιο επείγουσες περιπτώσεις, ενώ θα παραμένουν ενημερωμένοι και για την πορεία των υπολοίπων, που θα παρακολουθούνται με το ασύρματο μόνιτορ.
Οσον αφορά τα μειονεκτήματα του νέου επιστημονικού επιτεύγματος, καθηγητές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται κάποιες φορές τα δεδομένα που επεξεργάζεται ο πρωτοποριακός «διαγνώστης» να οδηγούν σε εσφαλμένο αλέρτ! Πάντως η ασύρματη συσκευή αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σύντομα στην παρακολούθηση αποκατάστασης ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.


dete.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...