Τις πόρτες του για την πρώτη έκθεση για τον Φύρερ στη Γερμανία άνοιξε την Πέμπτη το Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο στο Βερολίνο την Παρασκευή,
προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην εξέταση του πώς στάθηκε δυνατή η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ και στον κίνδυνο να προσελκύσει πλήθη νεοναζί ή και εξαγριωμένων διαδηλωτών.Η έκθεση έχει τον τίτλο «Ο Χίτλερ και οι Γερμανοί: Λαϊκή Κοινότητα και Έγκλημα» και επιχειρεί, 65 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, να δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς ο Αδόλφος Χίτλερ, υπεύθυνος όχι μόνο για το Ολοκαύτωμα αλλά και για το αιματοκύλισμα ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου, κατάφερε να οικοδομήσει και να διατηρήσει μέχρι τέλους ευρεία λαϊκή αποδοχή στη Γερμανία.
Η Γερμανία μετρά ατελείωτες εκθέσεις για το Τρίτο Ράιχ, τη ναζιστική προπαγάνδα, το διωγμό Εβραίων και άλλων «ανεπιθύμητων», αλλά η εικόνα του ίδιου του Φύρερ παραμένει το δυσκολότερο ταμπού ακόμη και σήμερα -για αυτό και η έκθεση της Παρασκευής θεωρείται ιστορική.
Η αρχική ιδέα μάλιστα να ονομαστεί απλώς «Χίτλερ» η έκθεση απορρίφθηκε ως επικίνδυνη χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα εκθέματα που παρουσιάζονται διαλέχτηκαν προσεκτικά ώστε να δείχνουν μεν την λατρεία του «Ηγέτη» που καλλιέργησε το καθεστώς, αλλά με το φόβο να μην «τυφλώσουν» με τη μεγαλοπρέπειά τους τους επισκέπτες.
Τα μικρότερα πορτρέτα που επιλέχθηκαν «αφαιρούν τον αντίκτυπο της εικόνας του Χίτλερ» εξηγεί στο Spiegel ο Χανς-Ούρλιχ Τάμερ, ένας από τους υπεύθυνους της έκθεσης, που υπογραμμίζει ότι το μουσείο έψαξε επίτηδες μικρές εικόνες του Χίτλερ (αντί για τεράστιους πίνακες που, τελικά, ήταν ευκολότερο να βρεθούν) φοβούμενο μην στήσει για δεύτερη φορά μνημεία του Φύρερ μπροστά σε Γερμανούς.
Άλλη κόκκινη γραμμή που οι διοργανωτές δεν τόλμησαν να περάσουν ήταν προσωπικά αντικείμενα του Αδόλφου Χίτλερ, όπως στολές του που βρίσκονται στη Μόσχα, φοβούμενοι μήπως η έκθεση καταλήξει να παρεξηγηθεί ως φόρος τιμής στο Φύρερ.
Τα εκθέματα εκτείνονται από τις «κιτς» απεικονίσεις της εποχής του πολέμου μέχρι τις μετέπειτα αναγνώσεις του φαινομένου Χίτλερ στη γερμανική κοινωνία -φτάνοντας μέχρι πρόσφατα εξώφυλλα γερμανικών εντύπων, για να δείξουν την πορεία που πέρασε η εικόνα του Φύρερ στη γερμανική συνείδηση σε φάσμα επτά δεκαετιών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου.
in.gr