Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Aldi: Ακόμη 700 άνεργοι!

Και ενώ η πελατεία και οι τζίροι των καταστημάτων Aldi αυξάνονται, η εταιρεία ξαφνικά κλείνει…
Ανεξήγητο πραγματικά πώς μία τέτοια εταιρεία που επένδυσε τεράστια οικονομικά μεγέθη για την ανέγερση των πιο εξελιγμένων εγκαταστάσεων σε καταστήματα αλλά και Logistics Center κλείνει σε λιγότερο από 2 χρόνια λειτουργίας της. Πόσο ασφαλή συμπεράσματα μπορεί να εξάγει ένας ...

επενδυτής μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης για το αν είναι βιώσιμη ή όχι; Ιδιαίτερα η Aldi που ήρθε για να μείνει, όπως διατεινόταν, και είχε στόχο να δώσει μια καινούρια εικόνα στην ελληνική αγορά του λιανικού εμπορίου. Πως μια τόσο μεγάλη εταιρεία, πολυεθνική παγκόσμιας εμβέλειας, έπεσε τόσο έξω στις προβλέψεις και στους προγραμματισμούς της;
Τη στιγμή που η ελληνική οικονομία ευνοεί την άνθιση των discount supermarket, αφού τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εμφανίζουν δυναμική ανάπτυξη με αύξηση του τζίρου κατά 5,1% έναντι μείωσης κατά 2,2 % του τζίρου των επωνύμων, η Aldi για πρώτη φορά στην ιστορία της αποσύρει την επένδυσή της. Ζητάμε να μάθουμε τους πραγματικούς λόγους της αποχώρησης, μα ακόμη δεν έχουμε λάβει σοβαρές και πειστικές απαντήσεις.
Ένα παρόλα αυτά είναι σίγουρο: η εταιρεία αποφάσισε να αφήσει στο δρόμο 700 οικογένειες σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους που περνά αυτή τη στιγμή η χώρα μας. Η κατάσταση είναι απελπιστική στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζονται εκτός από τα έξι καταστήματα και τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, αφού η ανεργία ξεπερνά το 22%. Εξίσου τραγικά είναι τα πράγματα και στις άλλες πόλεις, όπου η Aldi διατηρεί τα καταστήματά της.
Η κοινωνική ευθύνη απέναντι σε όλους τους εργαζομένους της εταιρείας είναι τρομακτικά μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς τις συνεχείς μέχρι πρόσφατα διαβεβαιώσεις περί συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης. Ακόμη και έξι εβδομάδες νωρίτερα από την ανακοίνωση περί παυσης λειτουργίας στην Ελλάδα, η Κεντρική Διοίκηση της Αυστρίας ενημέρωσε όλο το προσωπικό της Aldi Ελλάς ότι αποφασίστηκε η συνέχιση της επένδυσης και ότι είχε εγκριθεί νέο κονδύλι € 100 εκατομμυρίων για επενδύσεις. Και ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη, ανακοινώνεται η διακοπή των εργασιών η οποία βρήκε τους εργαζόμενους παντελώς απροετοίμαστους στη στοιχειώδη αντιμετώπιση των νέων συνθηκών και δικαιολογημένα, αφού άλλωστε είχαν πιστέψει στα λόγια των στελεχών της εταιρείας.
Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι η διοίκησή της εταιρίας ανακοίνωσε στους εργαζόμενους πως στις διαπραγματεύσεις με υποψήφιους αγοραστές, δε βάζει ως όρο τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού. Ουσιαστικά η εταιρεία ενδιαφέρεται για τον αγοραστή που θα καταθέσει την καλύτερη οικονομική προσφορά στα ακίνητά της, αφήνοντας κυριολεκτικά στο δρόμο τους 700 εργαζόμενους της. Αυτός είναι λοιπόν ο ανθρωποκεντρικός της χαρακτήρας για τον οποίο αισθανόταν περήφανη; Οι προθέσεις της είναι πραγματικά λυπηρές. Δεν είναι δυνατόν η εταιρεία να μη μπορεί να διαπραγματευτεί με τον αγοραστή και να εξασφαλίσει τη μεταβίβαση του προσωπικού.


Το αποτέλεσμα που προκύπτει πλέον είναι ένα: 700 οικογένειες που πίστεψαν στο όραμα της ALDI και αγωνίστηκαν για αυτό, εξαντλώντας κάθε περιθώριο ευσυνείδητης, επιμελούς, συνεπούς και με ζήλο εκτέλεσης των καθηκόντων τους, μένουν στην ανεργία χωρίς ουσιαστικά να έχουν καμία ευθύνη στην απόφαση περί διακοπής της λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα.


Η επιδίωξη των εργαζομένων της Aldi είναι να λάμψει η αλήθεια. Γιατι η εταιρεία αποχωρεί από τη χώρα με μόνο δυο χρόνια λειτουργίας και με μια τόσο μεγάλου μεγέθους επένδυση; Ποιες κινήσεις έγιναν ώστε να μη φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού; Γιατί δε γίνεται καμία προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του προσωπικού της; Και τελικά ας μας εξηγήσει κάποιος, τί είδους επενδύσεις γίνονται στην Ελλάδα;


Οι νόμιμα εκλεγμένες επιτροπές εργαζομένων


Επιτροπή εργαζομένων Aldi Ελλάς ΕΕ


http://taxalia.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...