Δύο νέες επιστημονικές μελέτες σχετικά με την χημική ουσία διφαινόλη Α έρχονται να δημιουργήσουν νέες ανησυχίες, από πλευράς δημόσιας υγείας, ειδικά για τις εγκύους.
Η πρώτη έρευνα διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ουσία απορροφάται εύκολα από το δέρμα, ενώ η δεύτερη ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι, όπως οι ταμίες, που πιάνουν συχνά αποδείξεις ταμειακών μηχανών, οι οποίες...
περιέχουν διφαινόλη Α, έχουν στον οργανισμό τους υψηλότερα του μέσου όρου επίπεδα αυτής της δυνητικά επικίνδυνης ουσίας.
Από κοινού, όπως αναφέρει το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, οι δύο μελέτες ενισχύουν τις εκκλήσεις όσων επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ζητούν αυστηρότερες ρυθμίσεις για τη διφαινόλη Α, η οποία, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή πλαστικών.
Η διφαινόλη Α (ή ΒΡΑ) ανιχνεύεται στο σώμα των περισσότερων ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Πειράματα σε ζώα έχουν επιβεβαιώσει ότι η ουσία είναι επιβλαβής για τον οργανισμό σε υψηλές δόσεις, ενώ, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλεί ζημιά και σε πιο χαμηλή δοσολογία, οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές δεν έχουν πειστεί ακόμα για να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της.
Η διφαινόλη Α μιμείται τη δράση των οιστρογόνων ορμονών στο σώμα, με συνέπεια να υπάρχουν ανησυχίες ιδιαίτερα για την επίδρασή τους στις εγκύους, ενώ μερικοί επιστήμονες έχουν ταχθεί κατά της χρήσης μπιμπερό που περιέχουν ΒΡΑ.
Η ουσία χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών, ενώ ανησυχίες εγείρονται και για την χρήση της στο θερμικό χαρτί που χρησιμοποιείται κυρίως στις ταμειακές μηχανές. Επειδή στην τελευταία περίπτωση, η ΒΡΑ υπάρχει ως ελεύθερο μονομερές (ενώ στις πλαστικές συσκευασίες το μόριό της δεσμεύεται στο πολύπλοκο πολυμερές του πλαστικού), είναι ευκολότερο για το δέρμα να την απορροφήσει.
Ο τοξικολόγος Ντάνιελ Ζάλκο του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικών Ερευνών με μελέτη του που δημοσιεύτηκε στο χημικό περιοδικό “Chemosphere”, εξήγησε πως μέσα από τις πλαστικές συσκευασίες αλλά και τις αποδέιξεις η επιβλαβής ουσία «τρυπώνει» στο σώμα εύκολα μέσα από το δέρμα.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Ζάλκο, οι αποδείξεις των ταμειακών μηχανών πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. «Όπως συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν μπιμπερό με πολυαναθρακικά (σ.σ. όπως η ΒΡΑ), θα ήταν έξυπνο να συμβουλεύαμε τις εγκύους να αποφεύγουν να πιάνουν ή να πλένουν τα χέρια τους, αφού πιάσουν αυτά τα είδη χαρτιών (σ.σ. θερμικών)», ανέφερε.
Η άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας “Environmental Health Perspectives”, υπό τον επιδημιολόγο Τζόε Μπράουν του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, μελέτησε τις συγκεντρώσεις ΒΡΑ στα ούρα 389 εγκύων γυναικών. Διαπίστωσε ότι όσες εργάζονταν ως ταμίες, άρα έρχονταν καθημερινά σε επαφή με πολύ περισσότερες αποδείξεις ταμειακών μηχανών σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού, είχαν υψηλότερα επίπεδα διφαινόλης Α στο αίμα τους (2,8 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο, έναντι 1,8 στις δασκάλες και 1,2 στις εργάτριες).
Ο Μπράουν συμφωνεί με τον Ζάλκο ότι η ΒΡΑ εισχωρεί στο σώμα και μέσα από το δέρμα, ανέφερε πάντως ότι για όσους ανθρώπους πιάνουν λίγες αποδείξεις μέσα στην μέρα, το θερμικό χαρτί είναι απίθανο να αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας. Όμως εφιστά κι αυτός την προσοχή στις περιπτώσεις των εγκύρων γυναικών, ειδικά αν εργάζονται ως ταμίες.
newsit.gr