Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

IP τέλος! Όπως τις ξέραμε μέχρι τώρα.

Mια ιστορική ημέρα για το internet θεωρείται πλέον η Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011. Ο λόγος είναι ότι δώθηκε σε πάροχο και η τελευταία ελεύθερη IP, στη μορφή που τις ξέραμε έως σήμερα.
Τι είναι όμως η IP; Κάθε υπολογιστής, smartphone κλπ, χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αριθμό (διεύθυνση IP) για να μπορεί να επικοινωνεί και να...
ανταλλάσει δεδομένα με τους υπόλοιπους υπολογιστές που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο. Στη περίπτωσή μας μιλάμε για το παγκόσμιο διαδύκτιο. Είναι το αντίστοιχο ενός τηλεφωνικού αριθμού η μιας διεύθυνσης κατοικίας. Έτσι λοιπόν...
καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε 4,3 δις διευθύνσεις.


Το νούμερο δεν είναι τόσο μεγάλο όσο δείχνει, αφού ενεργοποιήθηκε μια νέα χμμμ “δεξαμενή” με διαθέσιμες IP οι οποίες έχουν νέα μορφή και αυτή τη φορά η διαθεσιμότητα είναι τεράστια και ανεξάντλητη. Υπάρχουν λοιπόν διαθέσιμες 340 τρισεκατομμύρια (!) ομάδες που κάθε μια περιλαμβάνει ένα τρισεκατομμύρια δίκτυα (!) και στο κάθε δίκτυο “χωράνε” 1 τρισεκατομμύριο (!!!) υπολογιστές!


…..Ουφ! Θα δίνουμε και σε άλλους πλανήτες στο τέλος. Α! Μιας και είπα πλανήτες να σου δώσω μια σύκγριση για να καταλάβεις πόσο μεγάλη είναι η δεξαμενή. Είπαν λοιπόν ότι αν η παλιά δεξαμενή έχει το μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου, η νέα έχει το μέγεθος του Ήλιου!


Πόσο θα μας επηρρεάσει όμως αυτή η αλλαγή; Οι περισσότεροι δεν θα καταλάβουμε τίποτα, αφού χρησιμοποιούμε urls για να μπαίνουμε σε σελίδες πχ www.google.com κλπ. Ενδέχεται όμως αν κάποιος έχει παλιό router ή modem να μην μπορεί να διαχειριστεί τις νέες IP που αλλιώς λέγονται και IPv6.


http://nikkoskstories.wordpress.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...