Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

"Τουρκικό παραλήρημα για το Αγαθονήσι"

Ως παραλήρημα άνευ προηγουμένου χαρακτήρισε τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, Namik Kemal Zeybek, για το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι ο...
εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβεκούρας.
"Ως θέμα αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα", επισήμανε ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Ως προς τις φερόμενες αντιδράσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις εν λόγω δηλώσεις, επανέλαβε ότι "οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών από τον Έβρο έως το Καστελόριζο και είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν και δεν θα μπορούσαν να αφορούν ζητήματα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών".
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει αναφέροντας ότι τέτοιες ακραίες εθνικιστικές θέσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις προσπάθειες επίτευξης προόδου στο χρονίζον θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
"Βούλησή μας παραμένει η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της κάθε χώρας. Βούληση που κατ’ επανάληψη έχει διακηρύξει ότι έχει η ηγεσία της γειτονικής χώρας", επισημαίνεται.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, Namik Kemal Zeybek, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι "το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι τελούν υπό ελληνική κατοχή".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...