Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Νέο σχέδιο σωτηρίας ΧΩΡΙΣ αναδιάρθρωση

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής από το Reuters, καταρτίστηκε νέο πακέτο μέτρων για την Ελληνική οικονομία από την ευρωζώνη που δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση, ούτε καν στην ήπια μορφή της.
Το σχέδιο έχει τους εξής άξονες :...

- Την εθελοντική διακράτηση ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες πιστωτές
- Νέα οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη εως και το 2014
- Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση θα πάρει νέα σκληρά μέτρα και σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις
Τι σημαίνει εθελοντική διακράτηση ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες πιστωτές;
Αυτό μεταφράζεται πως η Ελλάδα, με ''διακριτική'' ευρωπαική βοήθεια, θα συνενοηθεί με τους ιδιώτες δανειστές της, ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ, να επιμηκυνθεί εως το 2014 η πληρωμή των ομολόγων που έχουν στα ''χέρια τους'' και πιθανώς να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα σε αντικατάσταση αυτών που λήγουν.


Για αυτό και το Reuters λέει χαρακτηριστικά :"Πλέον, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση, ήπια ή σκληρή, που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές ομολόγων, απομακρύνεται από το τραπέζι."


Πως όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο, πως έγινε στροφή 180 μοιρών φαίνεται να αποκλείεται κάθε μορφή αναδιάρθρωσης;


Αυτό έγινε κυρίως γιατί πέρασε ο ''τσαμπουκάς'' του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ.


Ο επικεφαλής της ΕΚΤ το πρωί με μία δραματικής μορφή δήλωση κήρυξε τον πόλεμο στην ευρωζώνη και έδειξε ως εχθρούς του όσους τολμούσαν ακόμη και να ψελλίσουν τις λέξεις ήπια αναδιάρθρωση ως λύση για την Ελλάδα.


Η απειλή του ήταν κοφτή, εαν προχωρήσετε σε αυτή τη λύση, ''στραγγαλίζω'' την Ελλάδα αφήνοντας την χωρίς ρευστότητα και συνεπώς βυθίζω σε περιπέτειες τη ν ευρωζώνη.


Γιατί ο Τρισέ είδε να πολλαπλασιάζονται οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων περί ήπιας αναδιάρθρωσης και έτρεξε να προλάβει πριν μπει σε τεράστιους μπελάδες η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα που έχει συγκεντρώσει συγκριτικά τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα.


newsit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...