Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Εισβολή μεδουσών οδήγησε στο κλείσιμο πυρηνικού εργοστασίου στη Βρετανία

Οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθμού Τόρες στη Σκοτία αναγκάστηκαν να κλείσουν προληπτικά και τους δύο αντιδραστήρες του λόγω εισβολής μεδουσών που βούλωσαν τα φίλτρα του συστήματος ψύξης.
Η διαχειρίστρια εταιρεία EDF Energy τόνισε ότι...
το μέτρο είναι προληπτικό και το συμβάν δεν απείλησε το εργοστάσιο ή το κοινό.
Σε αντίθεση με τους αντιδραστήρες στο κατεστραμμένο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι στην Ιαπωνία, οι αντιδραστήρες του Τόρες δεν ψύχονται με νερό αλλά με αέριο -βασίζονται σε έναν σχεδιασμό που ονομάζεται «Προηγμένος Αερόψυκτος Αντιδραστήρας» ή AGCR.
Παρόλα αυτά, η λειτουργία τους απαιτεί μια σταθερή παροχή θαλασσινού νερού, το οποίο φιλτράρεται για να αποτραπεί η είσοδος φυκιών ή άλλων θαλάσσιων οργανισμών.
Τα φίλτρα όμως βούλωσαν από τις μέδουσες και οι εργασίες καθαρισμού αναμένεται να καθυστερήσουν την επανέναρξη της λειτουργίας του σταθμού μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Προβλήματα από μέδουσες στο σύστημα ψύξης έχουν αναφερθεί επανειλημμένα και σε ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια.
Τα ζελατινώδη θαλάσσια ζώα συνήθως αυξάνονται σε περιόδους ασυνήθιστα υψηλής θερμοκρασίας. Η εισβολή τους στα νερά της Σκοτίας δεν αποκλείεται να οφείλεται σε θερμοκρασίες άνω του κανονικού στη Βόρεια Θάλασσα.
Στην είσοδο του συστήματος ψύξης στο Τόρες είχε παγιδευτεί νωρίτερα φέτος και μια φώκια, η οποία τελικά απελευθερώθηκε χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία του εργοστασίου.
Newsroom ΔΟΛ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...