Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ο «πατέρας» των BlackBerry

Γνωρίστε τον Μιχάλη (ή καλύτερα Μάικ) Λαζαρίδη, τον Έλληνα που ξεκίνησε από την Πόλη μικρό παιδί για να γίνει το αφεντικό της RIM κι ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της κινητής τηλεφωνίας.
Ο κ. Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1961 στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνες γονείς ποντιακής καταγωγής. Το 1966 η οικογένειά του, για λόγους που προφανώς σχετίζονται με τα γνωστά επεισόδια σε βάρος του ελληνόφωνου πληθυσμού, μετανάστευσε στον... Καναδά. Τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Οντάριο. Ο πατέρας του, Νικόλας Λαζαρίδης, αναρωτιόταν πάντοτε γιατί ο γιος του κρατούσε συνεχώς ένα βιβλίο στο χέρι και πώς δουλεύει ένας πωλητής, όπως ήταν εκείνος, προκειμένου να κάνει μια δουλειά όταν θα έβγαινε στην αγορά εργασίας. Όταν όμως η οικογένεια Λαζαρίδη μετανάστευσε στον Καναδά, ο μικρός Μιχάλης έγινε Μάικ και ξεκίνησε να εκπλήσσει τους πάντες με τις ικανότητές του.
Στα 18 του χρόνια ήρθε και η πρώτη διάκριση, καθώς τότε κέρδισε υποτροφία για το πρώτο έτος των σπουδών του, αφού βελτίωσε το σύστημα κουδουνιού του Πανεπιστημίου του Βατερλώ. Μερικά χρόνια νωρίτερα, στην ηλικία των δώδεκα ετών, είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της δημόσιας βιβλιοθήκης της πόλης του, επειδή είχε καταφέρει να διαβάσει όλα τα επιστημονικά βιβλία που υπήρχαν στα ράφια. Τότε, μάλιστα, όλοι έλεγαν ότι αυτό το παιδί είναι ή παιδί-θαύμα ή μεγαλοφυΐα ή Έλληνας! Και παρόλο που όλα έδειχναν πως ο Μάικ θα τελείωνε τις σπουδές που τόσο ήθελε να κάνει, μια πρόταση 600.000 δολαρίων έρχεται να του αλλάξει τη ζωή για πάντα. Η εταιρεία General Motors, έχοντας δει τι αξίζει, του προτείνει να εγκαταλείψει τις σπουδές του, υπογράφοντας το συμβόλαιο συνεργασίας που θα του άνοιγε τις πόρτες για το λαμπρότατο μέλλον του.
Κινητό και e-mail σε ένα
Περί τα μέσα της δεκαετίας του '80, με ένα δάνειο ύψους περίπου 15.000 ευρώ από τους γονείς του και μια κρατική επιχορήγηση, ίδρυσε τη RIM μαζί με τον παιδικό του φίλο Douglas Fregin. Συνεργάζονται με την General Motors κι ασχολούνται αποκλειστικά με τη βελτίωση του συστήματος των οθονών LED. Ακολουθεί η συνεργασία με τη Rogers Cantel Mobile Communications και, κάπως έτσι, γίνεται κορυφαίος στον τομέα ανάπτυξης ασύρματων ψηφιακών δικτύων.
Μία δεκαετία αργότερα, το πρώτο κινητό τηλέφωνο με πρόσβαση σε e-mail servers, δηλαδή με δυνατότητα αποστολής και λήψης μηνυμάτων e-mail, ήταν γεγονός. Βέβαια ο προκάτοχος του BlackBerry ήταν μια ογκώδης συσκευή με μικρή διεισδυτικότητα στο ευρύ κοινό, ήταν όμως αρκετά δημοφιλές στις εταιρείες. Λίγα χρόνια μετά, έγινε η δραστική μείωση του μεγέθους της συσκευής και η αύξηση της εργονομίας με το -σήμα κατατεθέν πλέον- μικροσκοπικό πληκτρολόγιο. Η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού ήταν επιδημικών διαστάσεων και μέσα σε λίγα χρόνια το BlackBerry έφτασε να αριθμεί εκατομμύρια χρήστες.
Η ιδέα του Μάικ Λαζαρίδη για το BlackBerry εκτοξεύει στα ύψη τις πωλήσεις και η εταιρεία του RIM εκτινάσσει τα κέρδη της, καθιστώντας τον ίδιον ως έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του κόσμου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας ομογενή καταλαμβάνει την 397η θέση, από τους 739 συνολικά μεγιστάνες του πλούτου παγκοσμίως, με προσωπική περιουσία που αγγίζει τα 1,8 δισ. δολάρια.
Την ώρα όμως που οι περισσότεροι αποκαλούσαν τον Μάικ Λαζαρίδη ως «νέο Μπιλ Γκέιτς», ήθελαν να πιστεύουν πως η κυκλοφορία του iPhone από την εταιρεία Apple θα σήμαινε την αρχή του τέλους για την αυτοκρατορία που έχτιζε τόσα χρόνια ο Μάικ Λαζαρίδης. Ωστόσο, εκείνος είχε και πάλι διαφορετικά σχέδια. Με την απειλή του iPhone μπροστά του, περνάει στην αντεπίθεση και κυκλοφορεί το πιο εξελιγμένο μοντέλο του BlackBerry, ονομάζοντάς το BlackBerry Storm I.
Όσοι γνώρισαν καλά τον Έλληνα μεγιστάνα είχαν σπεύσει τότε να πουν πως στο πλαίσιο του τεράστιου ανταγωνισμού, ο Μάικ Λαζαρίδης εύστοχα έδωσε στη νέα του ιδέα τον αριθμό 1, γιατί, πολύ απλά, στην επόμενη ανταγωνιστική «επίθεση», θα κυκλοφορούσε και το Storm 2. Όπως κι έγινε...
Νέο BlackBerry Torch 9800
Σήμερα ο Έλληνας «Κροίσος» έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος για την πορεία της εταιρείας του, της Research In Motion (RIM), γνωστής για τα κινητά τηλέφωνα BlackBerry, καθώς έχει «πλασαριστεί» στις πρώτες θέσεις της συγκεκριμένης αγοράς ανάμεσα στα μεγαθήρια της Apple, της Nokia κι άλλων κατασκευαστών. Ο ίδιος παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες το νέο BlackBerry Torch 9800, που φιλοδοξεί να γίνει επιτυχημένος ανταγωνιστής των smartphones που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, του iPhone της Apple και των συσκευών που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Android της Google. Η νέα συσκευή, η οποία παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, θα διατίθεται στην ανταγωνιστική τιμή των 199 δολαρίων, με διετές συμβόλαιο από την AT&T. Διαθέτει το εξελιγμένο λειτουργικό σύστημα BlackBerry 8, έχει οθόνη αφής κι ένα νέο πρόγραμμα για περιήγηση στο Internet. Ακόμη διαθέτει κάμερα 5 Mpixels, με φλας κι εύκολο τρόπο γραφής κι αποστολής μηνυμάτων.
Το μεγαλείο της απλότητας
Παρά τη συμπερίληψή του σε λίστες με τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη, ο κ. Μάικ Λαζαρίδης διατηρεί ένα πολύ χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας τις κοσμικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές που γίνονται μόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς και, φυσικά, σε απονομές κατά τις οποίες ο Έλληνας ομογενής παραλαμβάνει βραβεία.
Μεταξύ των πολυάριθμων βραβείων του μάλιστα έχει κι ένα βραβείο Όσκαρ για τον ρόλο της εταιρείας του στην επινόηση ενός ψηφιακού αναγνώστη barcode για το κινηματογραφικό μοντάζ! Βραβεία όπως αυτά του «Καναδού της χρονιάς» και του «Μεγαλύτερου μυαλού του Οντάριο», αν και θα μπορούσαν να τον καταστήσουν ως έναν ακόμα απρόσιτο και ιδιότροπο πλούσιο, αντιθέτως τον έχουν κάνει ακόμα καλύτερο άνθρωπο, που δεν ξεχνάει ποτέ από πού ξεκίνησε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο 50χρονος σήμερα μεγιστάνας, με την περιουσία των 2 εκατ. δολαρίων, γνωστός και ως «ο νέος Μπιλ Γκέιτς», μία φορά την εβδομάδα επισκέπτεται τους γονείς του για να γευματίσουν μαζί, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια!
www.mobile-news.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...