Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ο ανεμοστρόβιλος του «διαβόλου»

Μάρτυρες ενός σπάνιου φαινομένου έγιναν Βραζιλιάνοι οδηγοί που κινούνταν σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Αρασατούμπα της πολιτείας Σάο Πάολο. Η κυκλοφορία σταμάτησε και όσοι βρέθηκαν εκεί μπόρεσαν να δουν από κοντά τον ανεμοστρόβιλο-φωτιά, που δημιουργήθηκε από φλεγόμενους θάμνους σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους.

Ωστόσο όσο γρήγορα δημιουργήθηκε ο ανεμοστρόβιλος του «διαβόλου» άλλο τόσο γρήγορα εξαφανίστηκε, αφήνοντας πίσω του μια γραμμή φωτιάς. Το φαινόμενο ήταν αποτέλεσμα μιας περιόδου μακράς ξηρασίας που συνοδεύτηκε από το ξέσπασμα πολλών πυρκαγιών κατά μήκος της Βραζιλίας. Πάνε τρεις μήνες από τότε που έβρεξε για τελευταία φορά στην συγκεκριμένη περιοχή η οποία επιπρόσθετα «υποφέρει» από υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Τα ποσοστά υγρασίας, δε, είναι παρόμοια με αυτά της ερήμου Σαχάρα.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι Αρχές, απαγόρευσαν στους αγρότες της περιοχής την καύση των αποβλήτων ζαχαροκάλαμων, πράγμα σύνηθες μετά την περίοδο συγκομιδής.

Το 1923 ακριβώς μετά το σεισμό του Γκρέιτ Κάντο στην Ιαπωνία (7,9 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ), δημιουργήθηκε αντίστοιχο φαινόμενο που προκάλεσε το θάνατο 38 χιλιάδων ανθρώπων σε μόλις δεκαπέντε λεπτά.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...