Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Μετανάστευση στη Τσεχία... (?)



Μετανάστευση τώρα!

Πλήθος νέων ανθρώπων –μεταξύ των οποίων και ο γραφών- ως συνέπεια της συνεχόμενα αυξανόμενης ανεργίας, τα μέτρα του ΔΝΤ αλλά και η γενικότερη απογοήτευση από την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, σκέφτονται πολύ σοβαρά την μετανάστευση. Διανύουμε άραγε ξανά εποχές όπως τότε που οι δικοί μας έφευγαν στη Γερμανία κατά κύματα ?


Το ερώτημα είναι ρητορικό. Εγώ εξ’ άλλου έχω σχηματίσει την άποψη μου, έχω πάρει την απόφαση μου. Με αφορμή λοιπόν την αναζήτηση αυτή θα μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες μου αλλά και τις λίγες γνώσεις μου περί του θέματος.
Πιο συγκεκριμένα θα σας παραθέσω κάποια στοιχεία για μια χώρα που ίσως σας κάνει εντύπωση η επιλογή της, λόγω του κομμουνιστικού παρελθόντος της. Η Τσέχικη Δημοκρατία η πιο απλά Τσεχία, αποτελούσε μέλος του πρώην «ανατολικού μπλοκ» Με αφορμή όμως την πτώση του τείχους του Βερολίνου αλλά και την γενικότερη ήττα του ούτως η άλλως ουτοπικού καθεστώτος. Η Τσεχία υιοθέτησε πλήρως τον δυτικό τρόπο ζωής και μετά και την ένταξη της στην Ε.Ε. αξιοποίησε πλήρως τα οφέλη της.
Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στα 10.5 εκ. κατοίκους. Συνορεύει με την Γερμανία, την Αυστρία,  την Σλοβακία και την Πολωνία.
Οικονομία [Πηγή : Wikipedia]
Από τα σταθερότερα και ακμάζοντα μετά-κομμουνιστικά κράτη, η Τσεχία έχει ανακτήσει από την πτώση από τα μέσα του 1999. Η αύξηση το2000-2001 ήταν αποτέλεσμα των εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά στη Γερμανία, ενώ αναβιώνονται ξένες επενδύσεις, πέρα της εγχώριας ζήτησης. Το ποσοστό δωροδοκίας παραμένει ένα από το υψηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Άβολα τα υψηλά ελλείμματα φορολογικού και τρέχοντος απολογισμού θα μπορούσαν να είναι μελλοντικά προβλήματα. Οι κινήσεις προς τις πλήρεις τραπεζικές εργασίες, τις τηλεπικοινωνίες, και την ενεργειακή ιδιωτικοποίηση θα προσθέσουν στην ξένη επένδυση, ενώ η έντονη αναδόμηση μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών και οι βελτιώσεις στον οικονομικό τομέα πρέπει να ενισχύσουν την αύξηση παραγωγής. Η τσεχική κυβέρνηση έχει εκφράσει μια επιθυμία να υιοθετήσει το Ευρώ το 2010, αλλά η εισαγωγή της είναι μόνο στα αρχικά στάδια προγραμματισμένη και υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα αναγκάσει την αναβολή της.
Η τσεχική οικονομία έχει ένα ουσιαστικό εισόδημα από τον τουρισμό: το 2001, οι συνολικές αποδοχές από τον τουρισμό έφθασαν σε 118.13 δισεκατομμύρια CZK, αποτελώντας 5,5% του ΑΕΠ και 9,3% των γενικών αποδοχών εξαγωγής. Η βιομηχανία απασχολεί περισσότερα από 110.000 άτομα - πάνω από 2% του πληθυσμού.
Κόστος Ζωής [Πηγή: www.expats.cz]
Φαγητό
CZK
EUR
Hotdog στην Πλατεία Wenceslas
50
1.92
Γεύμα κατά άτομο σε pub
130
5.01
Δείπνο για 2 σε εστιατόριο
570
22.99
Φαγητό κατά άτομο σε σαντουτσαδικο
70
2.70
Πλήρες γεύμα σε McDonald’s
105
4.05
Καφέ και κέικ σε κεντρ καφέ
100
3.85
Τοπική Μπύρα (0.5 liter draught)
35
1.32
Εισαγόμενη Μπύρα (0.33 liter bottle)
55
2.12
Σφηνάκι Βότκα (2 CL)
28
1.08
Coke/Pepsi (0.33 liter bottle)
35
1.32
Νερό (0.33 liter bottle)
33
1.27
SUPERMARKET
CZK
EUR
Γάλα (1 liter)
18
0.69
Ψωμί (1kg)
21
0.81
Γαλλική Μπαγκέτα
17
0.65
Αυγά (6)
18
0.67
Τυρί (100g)
23
0.88
Κοτόπουλο (1τμχ)
55
2.12
1 kg Μήλα (Granny Smiths)
35
1.32
Νερό (1.5 liter bottle)
10
0.38
Τσέχικο κρασί
120
4.62
Τοπική Μπύρα (0.5 liter bottle)
11
0.42
Εισαγόμενη Μπύρα (0.5 liter bottle)
23
0.88
Τσιγάρα (Marlboro)
82
3.16
Τσέχικη μάρκα τσιγάρων
63
2.43
Για να μην σας αραδιάσω ολόκληρο τον πίνακα που μπορεί να σας μπερδέψει θα σας πω για την στέγαση, της οποίας το κόστος ποικίλει. Εξαρτάται πάρα πολύ πόσο κοντά στο κέντρο θες να μείνεις. Φανταστείτε το Κολωνάκι και το Σύνταγμα… Μια οικονομική λύση είναι η συγκατοίκηση. Μοιράζεσαι το κόστος του ενοικίου αλλά και τα πάγια (γκάζι, ρεύμα, internet κλπ) Και επιπλέον έχεις παρέα, αυτό μάλλον θα σε βοηθήσει να εγκλιματιστείς καλύτερα.
Σίγουρα μερικοί από σας θα τρομάξουν. Η συγκατοίκηση δεν ταιριάζει και πολύ στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Όσοι πάλι έχετε συγκατοικήσει στα φοιτητικά σας χρόνια η έχετε πάει φαντάροι δεν πρέπει να το φοβάστε. Στο εξωτερικό είναι κάτι πολύ σύνηθες.
Το κόστος κατά Μ.Ο για ένα δωμάτιο σε διαμέρισμα με συγκατοίκηση είναι περίπου 8000 κορώνες με τα πάγια έξοδα.
Τώρα αν θέλετε ένα δυάρι η τριάρι για πάρτη σας υπολογίστε 15000 – 25000 κορώνες.

Η Πράγα έχει πλήρες συγκοινωνιακό δίκτυο που περιλαμβάνει Μετρό, Τραμ και λεωφορεία. Σημειώστε ότι πολλές γραμμές τραμ και λεωφορείων λειτουργούν και μεταμεσονύκτια διότι το επιτρεπόμενο όριο αλκοόλ κατά την οδήγηση είναι 0! Σε γενικές γραμμές δεν συγκρίνεται με την Αθήνα.
Οι Τσέχοι σαν λαός είναι περίεργη φάρα. Επηρεασμένοι από τον κομμουνισμό και το υψηλό ποσοστό άθεων. Οι Τσέχοι ήταν απογοητευμένοι από τα αίσχη της καθολικής εκκλησιάς κατά τον 15ο αιώνα και επηρεασμένοι από τους Κύριλλο και Μεθόδιο θέλησαν να υιοθετήσουν την Ορθοδοξία αλλά η πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας τους απέτρεψε. Είναι λοιπόν πολύ επιφυλακτικοί εκτός αν τους πάρεις τον αέρα. Αν εντοπίσουν αδυναμία θα το εκμεταλλευτούν. Σύμφωνα με μαρτυρίες στα φόρουμ των αγγλόφωνων κατοίκων της Τσεχίας είναι πολύ κακοί οδηγοί, μάλλον δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα… Αυτό που είδα εγώ κατά την επίσκεψη μου στην Πράγα είναι ότι οι οδηγοί σταματούσαν στις διαβάσεις πεζών για να περάσω! Τέλος μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τους Τσέχους συμφεροντολόγους για να το θέσω κομψά…

Καλά λοιπόν όλα αυτά τα γενικά στοιχεία… πως βρίσκουμε δουλειά?
Πολλές εταιρείες της Ευρώπης έχουν έδρα την Τσεχία λόγω γεωγραφικής θέσης και χαμηλού κόστους. Θα αναφέρω δυο πασίγνωστες HSBC και IBM. Οι πιο πολλές από αυτές τις εταιρείες λοιπόν ζητούν αγγλόφωνους. Εάν γνωρίζετε άλλη μια γλώσσα πχ γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά θα είναι ακόμα πιο εύκολο.
Η δική μου αναζήτηση ξεκίνησε στο www.expats.cz στέλνοντας βιογραφικά σε job agencies και εταιρίες. Η ανταπόκριση που είχα ήταν ελάχιστη. Ο λόγος? Σύμφωνα με τα άλλα μέλη της παραπάνω ιστοσελίδας-φόρουμ ήταν ότι δεν ήμουν ήδη εκεί. Αν κάποια εταιρία έχει 10 υποψήφιους και οι 9 βρίσκονται ήδη εκεί μαντέψτε από πού θα κάνουν την διαλογή…
Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες ας επικοινωνήσουν στο trofodotiko3@gmail.com η με τον κύριο Andrew Elliot [ aelliott@ictrecruit.com τηλ. Tel:       +420 221 594 521 web:  www.ictrecruit.com ]  ο οποίος εργάζεται σε job agency με ειδικότητα σε θέσεις εργασίας πληροφορικής. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή θέσεις εργασίας στην HSBC για ελληνόφωνους!
  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...