Mια υπεραιωνόβια, δικάταρτη σκούνα, που ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου από τη Στοκχόλμη, έχοντας ως προορισμό την Κωνσταντινούπολη, έχει αράξει αυτές τις ημέρες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να κάνουν ένα ταξίδι στον κόσμο της τέχνης και της επιστήμης.
Πρόκειται για τη Hulda (Χούλντα), που κατασκευάστηκε το 1905 στη Σουηδία και ταξίδεψε ως εμπορικό και φορτηγό πλοίο στη Βαλτική. Η σκούνα αγοράστηκε το 1965 από τον Τούρκο καλλιτέχνη Ιλχάν Κομάν (Ilhan Koman), ο οποίος έζησε και δημιούργησε μέσα σε αυτή για 28 ολόκληρα χρόνια.
Ο γλύπτης Ιλχάν Κομάν γεννήθηκε το 1921 στο Εντίρνε (Αδριανούπολη) και το 1959 μετακόμισε στη Στοκχόλμη, όπου δίδαξε στο Σουηδικό Σχολείο Τεχνών και Σχεδίου Kunstfackskolan. Εκεί έζησε μέχρι το θάνατό του το 1986. Όταν αγόρασε τη Hulda, την ανακαίνισε και τη μετέτρεψε σε κατοικία και στούντιό του. Μετά το θάνατό του, η σκούνα, με πρωτοβουλία του γιου του Αχμέτ Κομάν, μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο.
Διεθνούς φήμης φεστιβάλ
Σήμερα η υπεραιωνόβια σκούνα αποτελεί το κέντρο του Φεστιβάλ Hulda, το οποίο διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ιλχάν Κομάν, με την υποστήριξη του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της «Κωνσταντινούπολης 2010 - Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», καθώς και σε συνεργασία με φορείς από όλη την Ευρώπη.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά από εκθέσεις, εργαστήρια και πρότζεκτ καλλιτεχνών. Στόχος του είναι να αφυπνίσει το ενδιαφέρον του κοινού γύρω από τη σχέση τέχνης και επιστήμης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, εκτός από μια διαδραστική έκθεση επάνω στο πλοίο, όπου παρουσιάζονται τα πιο γνωστά «επιστημονικά έργα τέχνης» του Ιλχάν Κομάν, πραγματοποιούνται μια σειρά από ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά εργαστήρια για το κοινό.
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε από τη Στοκχόλμη στις 26 Μαρτίου 2009 και από τότε έχει ταξιδέψει στο Άμστερνταμ, την Αμβέρσα, το Μπορντό, τη Λισσαβόνα, τη Βαρκελώνη, τη Νάπολη και τη Μάλτα, με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Η Θεσσαλονίκη, όπου έφτασε στις 24 Αυγούστου και άρχισε να λειτουργεί από σήμερα, αποτελεί τον προτελευταίο σταθμό της Hulda.
Βραβεία σε φοιτητές
Στη Θεσσαλονίκη το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει:
* Εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, σχεδιασμένα από το FORUM Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ανταλλαγών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με μια ομάδα μουσειολόγων από το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας.
*Εργαστήριο για νέους καλλιτέχνες με θέμα τη σχέση τέχνης και επιστήμης.
* Προβολές έργων βίντεο καταξιωμένων καλλιτεχνών και άλλα, ειδικά σχεδιασμένα πρότζεκτ σύγχρονων καλλιτεχνών.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός. Τις προτάσεις των φοιτητών, που προέρχονταν απ' όλη την Ευρώπη και είχαν ως θέμα το συγκερασμό τέχνης και επιστήμης, αξιολόγησε διεθνής επιτροπή και επέλεξε 10 νικητές.
Μεταξύ αυτών, πέντε φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου με αφορμή τις εκεί εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε μια ειδικά σχεδιασμένη έκθεση. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από 11.00 έως τις 14.00 και από 16.00 έως τις 23.00.