Για πρώτη φορά τα συνδικάτα Τύπου και κυρίως η ΕΣΗΕΑ προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε τρία συγκροτήματα ταυτόχρονα και μάλιστα στο τέλος της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να επαπειλούνται απρόβλεπτες εξελίξεις στην παραγωγή των κυριακάτικων φύλλων.
Συγκεκριμένα και μετά τις απολύσεις που ανακοινώθηκαν στην
«ΠΗΓΑΣΟΣ» του συγκροτήματος Γιώργου Μπόμπολα, οι συνδικαλιστικές ενώσεις δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων κήρυξαν απεργία για την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και Παρασκευή 1 Οκτωβρίου. Η απεργιακή κινητοποίηση, ωστόσο, αφορά και στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη για τις ίδιες ημέρες, ενώ από το πρωί της Παρασκευής έως και το Σάββατο το πρωί πραγματοποιείται απεργία και στην «Ελευθεροτυπία», μετά την απόφαση της διεύθυνσης να προχωρήσει σε απολύσεις, που οι πληροφορίες τις ανεβάζουν σε 40 άτομα.
Η απεργία στον ΔΟΛ οφείλεται στις αποφάσεις του εκδότη κ. Σταύρου Ψυχάρη να προβεί στην εκ θεμελίων αναδιάρθρωση του υπερχρεωμένου Ομίλου με σύμπτυξη τμημάτων, δημιουργία κοινού News Room για τα φύλλα του Ομίλου, καθώς και δραματική μείωση προσωπικού, ιδιαίτερα του διοικητικού.
Η απεργιακή κινητοποίηση έρχεται για πρώτη φορά να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία της παραγωγής των κυριακάτικων εκδόσεων και στα τρία αυτά συγκροτήματα. Οι κινήσεις αυτές συμπληρώνουν ένα δεκαπενθήμερο έντονων ζυμώσεων και διαβουλεύσεων εν όψει εξελίξεων στον κόσμο του Τύπου, αφενός λόγω οικονομικής κρίσης και αφετέρου λόγω της διαχρονικής στρέβλωσης της αγοράς στα Μ.Μ.Ε., η οποία ταλανίζει τον χώρο εδώ και πολύ καιρό.
Ήδη ο ΔΟΛ προχώρησε προ δύο εβδομάδων στο κλείσιμο ενός τομέα όπως τα «Ελληνικά Γράμματα» ο δε κ. Ψυχάρης προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λήψη σειράς μέτρων. Παρά ταύτα το μείζον ζήτημα για τον ΔΟΛ, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένοι οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες, εντοπίζεται στη δραματική αύξηση των υποχρεώσεων του συγκροτήματος έναντι των δανειστών του. Το πραγματικό «άνοιγμα» του ΔΟΛ αγγίζει κατά πληροφορίες από τον τραπεζικό τομέα σε εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόσφατα, η νέα εκδότης της εφημερίδας « Ελευθεροτυπία», Μάνια Τεγοπούλου, πέτυχε την παροχή δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 25 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ικανοποιεί μόνο τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες και όχι στρατηγικούς - επενδυτικούς στόχους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, η αγορά βρίθει φημών και σεναρίων περί ολικής παραχώρησης του συνόλου των μετοχών της εφημερίδας σε επιχειρηματία - εφοπλιστή και μάλιστα σε συγκεκριμένη υπεράκτια εταιρεία που εδρεύει στον χώρο της Καραϊβικής.
Για το συγκρότημα της Μεταμόρφωσης Χαλανδρίου, τώρα τα πράγματα είναι ενδεχομένως διαφορετικά. Είναι και η περίπτωση όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν και οι περισσότερες εσωτερικές διαφωνίες για την πραγματοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στις εσωτερικές αντιφάσεις στον εργασιακό χώρο του συγκροτήματος Μπόμπολα, φαίνεται να επενδύει και η διεύθυνση της εφημερίδας, η οποία ήλπιζε τουλάχιστον να αναχαιτίσει με αυτόν τον τρόπο τις κινητοποιήσεις.
Υπενθυμίζεται η προ μηνών κρίση στην εφημερίδα «Έθνος», με την αποχώρηση του τότε διευθυντή Γ. Χαρβαλιά που συνοδεύτηκε και από την αποχώρηση και άλλων στελεχών. Ο κ. Χαρβαλιάς αρνήθηκε να προσυπογράψει την απόφαση περί απολύσεων του εκδότη. Κατόπιν αυτού, χρέη διευθυντού ανέλαβε ο κ. Θανάσης Τσεκούρας.
Στο φύλλο της Πέμπτης της εφημερίδας το «Έθνος» υπάρχει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η πλειονότητα των δημοσιογράφων τάχθηκε κατά της απεργίας. Η πληροφορία αυτή διαψεύδεται από τους συνδικαλιστικούς φορείς.
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών)
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφάσισε τη συμμετοχή των συντακτών στη 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΕΠΗΕΑ στις εταιρείες των ομίλων \\\'\\\'ΠΗΓΑΣΟΣ\\\'\\\' και \\\'\\\'ΔΟΛ\\\'\\\', από τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης, 30 Σεπτεμβρίου, έως τις 6.00 π.μ. του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου 2010, ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων, την ακύρωση των σχεδίων για δραματική συρρίκνωση του συνόλου του προσωπικού και την πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Μπροστά στην αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας, η οποία θεωρεί τους εργαζόμενους ως αναλώσιμο είδος στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της, οι εργαζόμενοι απαντούν ενωμένοι με δυναμικές κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία και στην αμοιβή της, αλλά και του δικαιώματος στην ενημέρωση, η οποία απαξιώνεται από τις συνεχιζόμενες απολύσεις των εργαζομένων σε αυτήν.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους, που εργάζονται στα έντυπα και στα site του \\\'\\\'ΠΗΓΑΣΟΥ\\\'\\\' και του \\\'\\\'ΔΟΛ\\\'\\\', να δώσουν δυναμικό \\\'\\\'παρών\\\'\\\', συμμετέχοντας ομαδικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις».
Η Ανακοίνωση της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου)
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Π.Η.Τ., στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης των Ενώσεων στο χώρο των Μ.Μ.Ε. για τη δημιουργία κοινού αγωνιστικού μετώπου στις διεκδικήσεις των δημοσιογράφων και εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων (απολύσεις, μείωση θέσεων εργασίας) που πραγματοποιούνται συνολικά στις εταιρείες \\\'\\\'Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.\\\'\\\' και \\\'\\\'Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.\\\'\\\', αποφάσισε ομόφωνα να συμπαρασταθεί στην 48ωρη απεργία που κήρυξαν η Ε.Π.Η.Ε.Α. και η Ε.Π.Π.Η.Τ. από 6.00 πμ της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου έως 6.00 πμ του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου 2010 ζητώντας:
. Την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων.
. Την άμεση ακύρωση των σχεδίων για δραματική συρρίκνωση του συνόλου του προσωπικού και
. Την πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Π.Η.Τ. καλεί τα μέλη της που εργάζονται στις παραπάνω εταιρείες να συμμετάσχουν μαζικά στην πιο πάνω 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα ανεχτούν ουδεμία περαιτέρω παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας όσον αφορά στην τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων και στην ενδεχόμενη μείωση θέσεων εργασίας των συναδέλφων μας»