Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Το μωρό μπορεί να χαμογελά ενώ πονά

Αν θέλετε να καταλάβετε αν το μωρό σας πονά, δεν αρκεί να κοιτάζετε το πρόσωπό του, ανακάλυψε νέα έρευνα.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι...
η χορήγηση σε μωρό ζάχαρης πριν μια ένεση ή μια εξέταση αίματος μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει την έκφρασή του χωρίς να μειώσει τον πόνο του.
Τα ευρήματα οδηγούν σε αμφιβολία σχετικά με την ικανότητά μας να κατανοούμε αυτό που πραγματικά αισθάνεται ένα μωρό από την παρατήρηση μόνο των αντιδράσεών του και με την πρακτική της χρήσης ζάχαρης ως αναλγητικού για νεογνά.
Μέχρι το 1950 οι γιατροί θεωρούσαν ότι τα μωρά δεν υπέφεραν από πόνο επειδή η συνειδητότητά τους δεν είχε αναπτυχθεί επαρκώς. Η φυσιολογική αντίδραση στον πόνο-γκριμάτσα και κλάμα- απορρίφτηκε ως αντανακλαστική. Τα μωρά που υποβάλονταν σε επέμβαση λάμβαναν αναισθητικά για να κοιμηθούν αλλά όχι αναλγητικά για τον πόνο όπως λαμβάνουν τα παιδιά και οι ενήλικες. Το 1970 έρευνα έδειξε ότι τα μωρά ωφελούνταν από την αναλγησία. Ωστόσο είναι δύσκολο να δοκιμαστούν τέτοια φάρμακα στα μωρά, καθώς υπάρχουν λίγα διαθέσιμα.
Γιατροί του University College Hospital στο Λονδίνο, που μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μωρά που υποβλήθηκαν σε οδυνηρή μέθοδο, ανακάλυψε ότι ακόμα και αν δεν έκαναν γκριμάτσα ή έκλαιγαν υπήρχε στον εγκέφαλό τους αντίδραση πόνου.


Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’, υποδεικνύει ότι το διάλυμα ζάχαρης μπορεί ενδεχομένως να αναστείλει τη φυσιολογική αντίδραση της γκριμάτσας και του κλάματος δίνοντας στο μωρό κάτι άλλο να ασχοληθεί ,ακόμα και όταν η εγκεφαλική δραστηριότητα δείχνει ότι υπάρχει πόνος. Η σουκρόζη φαίνεται πως μετριάζει την έκφραση του προσώπου μετά από οδυνηρές πρακτικές αλλά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν μειώνει την άμεση δραστηριότητα του πόνου και επομένως ενδεχομένως δεν αποτελεί αποτελεσματικό αναλγητικό φάρμακο, σημειώνουν οι ερευνητές.
Η ερευνήτρια Judith Meek, δήλωσε ότι όταν τα μωρά λαμβάνουν το διάλυμα ζάχαρης φαίνονται ήσυχα. Πιθανόν πρόκειται για κάτι που τα απασχολεί αλλά δεν επηρεάζει τον πόνο. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να απασχολήσει κάποιος τα μωρά-αγκαλιά ή τάισμα-που πιθανόν μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η αντίδραση πόνου στον εγκέφαλο και οι εκφράσεις στο πρόσωπο σχετίζονται αλλά ορισμένα μωρά δεν έκαναν γκριμάτσες ή έκλαιγαν αλλά έδειξαν αντίδραση στον εγκέφαλο. Το ίδιο μωρό σε διαφορετικές περιστάσεις θα μπορούσε να έχει διαφορετικές αντιδράσεις. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υποεκτιμούνε αυτό που συμβαίνει στα μωρά έχοντας ως βάση τις εκφράσεις του προσώπου τους.
Η έρευνα περιέλαβε 59 μωρά. Μισά από αυτά έλαβαν μια κουταλιά ζάχαρη και μισή νερό δυο λεπτά πριν την εξέταση αίματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα μωρά είχαν αντίδραση πόνου στον εγκέφαλο αλλά το ένα τρίτο αυτών που έλαβαν το διάλυμα ζάχαρης δεν έκαναν γκριμάτσες ή άλλαξαν την έκφραση στο πρόσωπό τους.
Η ποσότητα της ζάχαρης αν και μικρή μπορεί να αυξηθεί σε σημαντική δόση σε άρρωστα νεογνά που υποβάλλονται σε πολλές μεθόδους ρουτίνας.
Σε σχόλιό τους για την έρευνα, δυο Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι το μέγεθος είναι πολύ μικρό ώστε να δείξει αν η ζάχαρη είναι αποτελεσματικό αναλγητικό ή όχι, ενώ πρόσθεσαν ότι αποτελεί σημαντική και καινοτόμο μέτρηση αξιολόγησης του ελέγχου του πόνου σε νεογνά.


iatronet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...