Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Mozilla Seabird: μια πρόταση Android κινητό… από το μέλλον

Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό υπάρχει port του Firefox στο Android (με το πειραματικό όνομα Fennec), όμως ο designer Billy May προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα στην σύλληψη ενός concept ενός Android-based κινητού τηλεφώνου με απίστευτες δυνατότητες με το όνομα Seabird. Αν και δεν πρόκειται για επίσημο πρόγραμμα του Mozilla αλλά...
για μια πρόταση για το πρόγραμμα concept series των Mozilla labs που όλοι μπορούν να συμμετάσχουν
Πέραν από το προεγκατεστημένο όμως Firefox το concept αυτό θα έχει δυνατότητες ιδιαίτερα πρωτοπωριακές. Πλέον η υπολογιστική ισχύς που έχουμε στα κινητά μας τηλέφωνα είναι αρκετά μεγάλη σε σημείο που να προσεγγίζει τις δυνατότητες των υπολογιστών που είχαμε λίγα χρόνια πριν. Το κυριότερο σημείο που έχουμε μείνει πίσω είναι η δυνατότητες αλληλεπίδρασης με όλη αυτή την υπολογιστική ισχύ, σαφώς οι σύγχρονες touchscreen είναι μια σημαντική προόδος σε σχέσει με τα παλαιότερα κινητά τηλέφωνα. Όμως η υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί να μας πάει αρκετά πιο μακριά.
Ένα σημαντικό βήμα στην επικοινωνία μας με μια συσκευή είναι η ύπαρξη ενός τρόπου εισαγωγής κειμένου που να είναι βολικός και αποδοτικός για το χρήστη. Μια εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα είναι η εμφάνιση ενός απτικού πληκτρολογίου στο πλάι της συσκευής ώστε να μπορεί να γίνει άνετα η εισαγωγή κειμένου, ενώ θα υπάρχει και επιφάνεια που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το touchpad ενός laptop. Επίσης πάνω στο τηλέφωνο θα υπάρχει και ένα Bluetooth dongle που όχι μόνο θα λειτουργεί όπως το κλασσικό Bluetooth handfree αλλά και ως ποντίκι τριών διαστάσεων (πιο αναλυτικά θα το δείτε στο εντυπωσιακό βίντεο που ακολουθεί).
Φυσικά εκτός από το Input την εισαγωγή δεδομένων στη συσκευή μας ο Billy May επαναπροσέγγισε και το Output δηλαδή το πως το κινητό εξάγει δεδομένα… και η λύση που προτείνει είναι η χρήση δύο pico-projectors και ενός dock που θα κρατάει το κινητό μας τηλέφωνο στο αρκετά ψηλό επίπεδο ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όπως χρησιμοποιούμε ένα σταθερό υπολογιστή.
Φυσικά πρέπει να τονίσουμε ότι το όλο concept είναι στην δημιουργική φαντασία του Billy May ωστόσο κατά την γνώμη μου οι τεχνολογίες που περιγράφει είναι ήδη διαθέσιμες και το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρει την πρωτοβουλία μια εταιρεία και να κάνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Εν το μεταξύ αν θέλετε δείτε παρακάτω μια 3D παρουσίαση του concept του Billy May.
το μόνο που με χαλάει είναι ότι στο cocpet όταν χρησιμοποιείται το κινητό ως desktop ανοίγει περιβάλλον που μοιάζει πολύ με Windows 7 (αλλά φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι αναγνώστες του blog μάλλον θα δοκίμαζαν και κάποιο άλλο λειτουργικό).







http://elkosmas.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...