Μήνυμα μέσω Twitter ότι είναι ζωντανός, είχε στείλει μια μέρα πριν απελευθερωθεί, ο Ιάπωνας δημοσιογράφος, ο οποίος είχε απαχθεί στο Αφγανιστάν. Αποκάλυψε ότι...
δεν τον είχαν πιάσει Ταλιμπάν, αλλά μέλη άλλης οργάνωσης, με ελάχιστες διαδικτυακές γνώσεις.
Ιάπωνας δημοσιογράφος που επέστρεψε στη χώρα του μετά πεντάμηνη ομηρεία στο Αφγανιστάν, δήλωσε πως εκμεταλλεύτηκε την ευπιστία και τις ελάχιστες γνώσεις των απαγωγέων του για στείλει μήνυμα μέσω Διαδικτύου ότι ζει, μια ημέρα πριν την απελευθέρωσή του.
Ο Κοσούκε Τσουνεόκα απήχθη στο βόρειο Αφγανιστάν τον Απρίλιο και αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο. Την Δευτέρα επέστρεψε στο Τόκιο.
Ο 41χρονος αποκάλυψε πως οι απαγωγείς του δεν ήταν Ταλιμπάν, αλλά μέλη της οργάνωσης Χεζμπ-ε-Ισλάμι και τόνισε πως δεν γνώριζαν παρά τα στοιχειώδη.
"Είχαν ακούσει τη λέξη ίντερνετ, αλλά δεν ήξεραν περί τίνος πρόκειται", δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Εκμεταλλευόμενος την ευπιστία τους, ο Τσουνεόκα κατάφερε να στείλει δύο μηνύματα μέσω ίντερνετ την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου.
"Μια ημέρα, ένας από αυτούς ήρθε κοντά μου με ένα κινητό τηλέφωνο και με ρώτησε σε τι χρησιμεύει. Σκέφτηκα τότε πως είναι μοναδική ευκαιρία", εξήγησε ο ίδιος.
Αφού ενεργοποίησε την πρόσβαση στο ίντερνετ, έστειλε λίγες γραμμές στο Twitter, λέγοντας πως "ζει, αλλά είναι φυλακισμένος" και δίνοντας στοιχεία για το πού βρίσκεται, χωρίς οι απαγωγείς του να καταλάβουν τίποτε.
Την επομένη τον απελευθέρωσαν, αλλά ο Τσουνεόκα δεν θεωρεί ότι οι ενέργειές του αυτές έπαιξαν ρόλο.
Ο Ιάπωνας δημοσιογράφος που είναι μουσουλμάνος παραδέχτηκε πως οι απαγωγείς του δεν τον κακομεταχειρίστηκαν.
"Φαίνεται να έχουν μια πολύ απλοϊκή ερμηνεία του κόσμου: θεωρούν τους μουσουλμάνους καλούς και όλους τους υπόλοιπους κακούς", υπογράμμισε τονίζοντας πως οι συγκεκριμένοι αντάρτες έτρεφαν μεγάλο θαυμασμό για τους Ταλιμπάν.
Ο Τσουνεόκα ευχήθηκε η ιαπωνική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική βοήθεια της Ιαπωνίας για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν διοχετεύεται στις περιοχές που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο, γεγονός που διευρύνει το χάσμα και προκαλεί εχθρότητες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
News247