Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Η αστυνομία ανάγκασε τη σύζυγο του Λιου Σιαομπό να εγκαταλείψει το Πεκίνο

Η αστυνομία ανάγκασε τη σύζυγο του βραβευθέντος με Νομπέλ Ειρήνης διαφωνούντα Λιου Σιαομπό να εγκαταλείψει το Πεκίνο και θεωρείται ότι
την έχουν μεταφέρει στην πόλη Τζιντσού της βορειοανατολικής Κίνας, όπου εκείνος είναι φυλακισμένος, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
«(Η αστυνομία) κάθεται εκεί και με περιμένει να μαζέψω τα πράγματά μου», μετέδωσε ο εδρεύων στις ΗΠΑ ραδιοφωνικός σταθμός Radio Free Asia ότι δήλωσε η σύζυγός του, Λιου Σια, το βράδυ της Παρασκευής.
Η ίδια είπε στο ραδιόφωνο ότι η αστυνομία της είπε πως πρόκειται να την μεταφέρουν στην Τζιντσού, αλλά εκείνη φοβάται ότι μπορεί να την θέσουν σε κατ' οίκον περιορισμό σε άλλη περιοχή εκτός Πεκίνου.
Η Λιου Σια επρόκειτο να μεταβεί στη φυλακή το πρωί του Σαββάτου, όμως ακτιβιστές και φίλοι της λένε ότι δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή πού βρίσκεται και ότι το κινητό της τηλέφωνο παραμένει απενεργοποιημένο.
Στη σελίδα της στο Twitter αργά το βράδυ της Πέμπτης είχε γράψει ότι αντιστάθηκε στις προσπάθειες της αστυνομίας να την πείσουν να ταξιδέψει στην Τζιντσού, η οποία απέχει 500 χιλιόμετρα από το Πεκίνο, πριν από την ανακοίνωση του νικητή του Νομπέλ Ειρήνης την Παρασκευή.
Μετά την ανακοίνωση ομάδα περίπου 100 υποστηρικτών του συγκεντρώθηκαν έξω από το κτιριακό συγκρότημα όπου βρίσκεται το διαμέρισμα της Λιου στο Πεκίνο, ενώ η αστυνομία την εμπόδιζε να φύγει.
Δεκάδες δημοσιογράφοι περίμεναν επίσης έξω από το κτίριο παρακολουθούμενοι από περίπου 30 ένστολους αστυνομικούς και δεκάδες άλλους με πολιτική περιβολή.


www.nooz.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...