Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ευεργετικό για την υγεία το καρπούζι

Λίγο καρπούζι την ημέρα... τον γιατρό τον κάνει πέρα. Σύμφωνα με νέα έρευνα το καρπούζι μειώνει την υψηλή πίεση, καθώς είναι φρούτο πλούσιο σε συστατικά που διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, η κατανάλωση καρπουζιού βοηθά και στη...
μείωση του κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά.
Μάλιστα, σε υπερτασικούς ασθενείς συνιστάται το καρπούζι ακόμη και σε μορφή χυμού, σύμφωνα με την έρευνα της Daily Mail.
Από υπέρταση υποφέρουν 16 εκατομμύρια Βρετανοί, άντρες και γυναίκες, στους οποίους διπλασιάζεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού και είναι η αιτία που καταλήγουν 60.000 άνθρωποι ετησίως.
Ωστόσο, το καρπούζι είναι μία αστείρευτη πηγή του συστατικού L- citrulline, μίας ουσίας ζωτικής για την παραγωγή νιτρικού οξέος στον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία.
Αμερικανοί ερευνητές έδιναν σε ασθενείς 6 γρ. καρπούζι καθημερινά ή μία μεγάλη κουταλιά από χυμό καρπουζιού, πλούσια σε L-citrulline.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συμπτώματα προ-υπέρτασης ή πραγματικά υψηλή πίεση. Ύστερα από έξι εβδομάδες, οι ενδείξεις των συμμετεχόντων βελτιώθηκαν, ενώ κανείς δεν είχε κάποια παρενέργεια.
Υπάρχει όμως ένα μυστικό, πρέπει να τρώνε πολύ καρπούζι για να επιτύχουν καλά αποτελέσματα. Ο δρ. Arturo Figueroa του Πανεπιστημίου της Φλόριντα δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα λειτουργικό αυτό τρόφιμο έχει αγγειοδιασταλτική επίδραση, που μπορεί να αποτρέψει τα συμπτώματα της προ-υπέρτασης να εξελιχθούν σε πραγματικά υψηλή πίεση, ένας παράγοντας που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της έρευνας κι ελπίζουμε στη συνέχεια να έχουμε πολλούς περισσότερους συμμετέχοντες στην προσπάθειά μας».
Ο συνάδελφός του καθηγητής Bahram Arjmandi είπε: «Λέγοντας λειτουργικά φαγητά, εννοούμε αυτά που η λήψη τους έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία ή αποτρεπτική δράση στην εμφάνιση ασθενειών, ανάμεσα σε άλλες θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν»
Μάλιστα, οι μελετητές υποστηρίζουν πως τα καρπούζια με πορτοκαλί ίνες έχουν μεγαλύτερη ποσότητα L- citrulline απ’ ό,τι εκείνα με τις κόκκινες ίνες, οπότε είναι πιο θεραπευτικά. Και οι δύο ποιότητες είναι πλούσιες σε βιταμίνες A, B6 και C. Επίσης, τα καρπούζια είναι πλούσια σε κάλλιο που επίσης μειώνει την πίεση.
Για όσους δεν αγαπούν το φρούτο, ευτυχώς η ουσία L-citrulline βγαίνει και σε χάπι.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...