Ούτε στα πιο τρελά όνειρα μπορούσε κάποιος να φανταστεί πριν από λίγα χρόνια ότι κάποτε ο άνθρωπος θα ...
ζούσε στο φεγγάρι. Τώρα αρχιτέκτονες και μηχανικοί... το υπόσχονται. Σε διαγωνισμό αρχιτεκτονικού σχεδίου που διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός αστικού σχεδιασμού SHIFTboston, ομάδα συμμετεχόντων παρουσίασε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, για οικοδόμηση αποικίας στο...
φεγγάρι το 2069.
Στις παρουσιάσεις, όπως δημοσιεύει το CNN, ξεχώρισαν και οι προτάσεις για διεξαγωγή αθλητικών αγώνων στο φεγγάρι καθώς και η δημιουργία σεληνιακού νεκροταφείου.
Αν και η διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ψυχαγωγικό χαρακτήρα, στον διαγωνισμό εκτός από τη δημιουργικότητα και την έμπνευση των αρχιτεκτόνων, παρουσιάστηκαν και προτάσεις για σημαντικά παγκόσμια φαινόμενα όπως είναι η πείνα στον Τρίτο Κόσμο και η εξάντληση των πηγών ενέργειας.
Η διευθύντρια του SHIFTboston, Kim Poliquin δήλωσε: «Το σημαντικότερο είναι πως ενώσαμε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες επιστήμες: την αρχιτεκτονική με την αστροναυτική. Η αρχιτεκτονική εισέρχεται σε περίοδο αλλαγών ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, οπότε μπορεί πιο εύκολα να συνεργαστεί με τη βιομηχανία της αστροναυτικής και να κάνουν θαύματα μαζί».
Εδώ και μισό αιώνα περίπου οι άνθρωποι ονειρεύονται και σχεδιάζουν τη δημιουργία αποικίας στο φεγγάρι. Κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν... σοβαρολογούσε ούτε είχε παρουσιάσει επίσημα συγκεκριμένες προτάσεις. Στον διαγωνισμό του SHIFTboston Σεληνιακή Πρωτεύουσα 2010» οι αρχιτέκτονες σε συνεργασία με μηχανικούς παρουσίασαν μία άρτια πρόταση για δημιουργία αποικίας στη Σελήνη που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2069. Το σχέδιό τους προβλέπει τη δημιουργία βάσης στο φεγγάρι, η οποία θα περιβάλλεται από ένα τεράστιο δορυφορικό «πιάτο», που θα συλλέγει ηλιακή ενέργεια την οποία στη συνέχεια θα διοχετεύει στη Γη.
Επίσης, παρουσίασαν μία αποικία μέσα σε μία τρύπα στο έδαφος του φεγγαριού που την ονόμασαν «σωλήνα λάβας». Στα μεγαλεπήβολα σχέδια των αρχιτεκτόνων είναι και η δημιουργία γηπέδου που θα φιλοξενεί διεθνείς αγώνες, ενώ νέα αθλήματα θα διοργανωθούν, τα οποία θα «εκμεταλλεύονται» τη χαμηλή βαρύτητα της Σελήνης.
Σκέφτονται επιπλέον γεωργικές εγκαταστάσεις και φάρμες, όπου θα καλλιεργούν συγκεκριμένα φυτά, προκειμένου οι άνθρωποι που θα ζουν στην αποικία να επιλύσουν το θέμα φαγητού τους, ενώ οι αρχιτέκτονες σκέφτηκαν και μηχανισμούς παραγωγής οξυγόνου.
Όπως δήλωσε ένας από τους αρχιτέκτονες, ταινίες και σειρές όπως το «Άβαταρ», το «Σταρ Τρεκ» και «Ο Πόλεμος των Άστρων» έχουν επηρεάσει τη φαντασία των σχεδιαστών και η επιστημονική φαντασία παίρνει πλέον σάρκα και οστά στο πρότζεκτ αυτό.
Σε ερώτηση αν θα καταστεί ποτέ δυνατό να υλοποιηθεί η δημιουργία της πρώτης σεληνιακής αποικίας, η διευθύντρια του οργανισμού απαντά: «Είναι εντελώς πιθανό. Αρκεί να είμαστε πρόθυμοι να επενδύσουμε λεφτά σ' αυτό. Ας πούμε ότι θα συμβεί, απλώς είναι θέμα χρόνου!».
dete.gr