Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

H κακή διατροφή στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει την υγεία του εμβρύου

Όταν κρατάμε ένα νεογέννητο μωρό για πρώτη φορά στην αγκαλιά μας, νιώθουμε ότι κρατάμε μια καινούρια ζωή. Στην πραγματικότητα όμως κάθε παιδί έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται από την κοιλιά της μητέρας του.
Νέες επιστημονικές ανακαλύψεις αποκαλύπτουν ότι οι 9 μήνες μέσα στη μήτρα επηρεάζουν σημαντικά και την...
υγεία του μωρού και την ευημερία του ακόμη και μετά την ενηλικίωση.
Πράγματι πολλά από αυτά που κάνει μια έγκυος στην καθημερινή της ζωή - τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνει, τα συναισθήματα και οι πιέσεις που νιώθει, η άσκηση, ακόμα και η δουλειά που κάνει – επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο το αγέννητο παιδί της.


Τα νέα αυτά ευρήματα αμφισβητούν την υπόθεση ότι οι σοβαρές ασθένειες, όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης και ο καρκίνος , προκαλούνται από ένα συνδυασμό κακών γονιδίων και ανθυγιεινών συνηθειών στην ενήλικη ζωή.


Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας τρίτος παράγοντας κινδύνου που έχουμε λάβει ελάχιστα υπόψη - οι εμπειρίες μας στη μήτρα και ο τρόπος ζωής της μητέρας μας όταν ήταν έγκυος.


Σημαντικές ανακαλύψεις για το θέμα αυτό έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που έκανε μια μελέτη σε 2.670 έγκυες γυναίκες, η οποία ξεκίνησε το 1999.


Η δίαιτα και το βάρος της μητέρας, όπως αποκάλυψε η έρευνα, είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για να γίνει ένα παιδί υπέρβαρο. Αυτή η σχέση παραμένει και στα εφηβικά χρόνια του παιδιού.


Σε σύγκριση με τους εφήβους, που η μητέρα τους είχε μέτρια αύξηση σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη, οι έφηβοι, που η μητέρα τους είχε υπερβολική αύξηση βάρους, ζύγιζαν περισσότερο και ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι.


Πώς εξηγείται αυτό; Μια πιθανότητα είναι ότι οι κακές διατροφικές επιλογές των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών τους αργότερα.


Σε ένα πείραμα με αρουραίους, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, η Stephanie Bayol και οι συνεργάτες της στο Royal Veterinary College διαπίστωσαν ότι οι απόγονοι των γυναικών που έτρωγαν πρόχειρο φαγητό στη διάρκεια της κύησης είχαν 95 % περισσότερες πιθανότητες να τρώνε περισσότερο από όσο τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες έτρωγαν υγιεινά τρόφιμα, καταναλώνοντας περίπου 20 % περισσότερες θερμίδες την ημέρα.


Ωστόσο υπάρχει και μια θετική πλευρά σε όλα αυτά: η καλή διατροφή μπορεί να προκαθορίσει τις επιλογές ενός παιδιού για υγιεινή διατροφή στη ζωή του αργότερα.


Η έρευνα δείχνει ότι το έμβρυο έχει την αίσθηση της γεύσης και της μυρωδιάς στη μήτρα. Από τους επτά μήνες και μετά οι γευστικοί κάλυκες του εμβρύου έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Και τα παιδιά φαίνεται να προτιμούν τις ‘’γνωστές’’ γεύσεις από τη στιγμή που έρχονται στον κόσμο.


Σε ένα πείραμα, που έγινε το 2001 στη Φιλαδέλφεια, ζητήθηκε από μια ομάδα εγκύων γυναικών να πίνει χυμό καρότο κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης ενώ η άλλη ομάδα εγκύων έπινε νερό.


Έξι μήνες αργότερα προσφέρθηκαν στα βρέφη των γυναικών σιτηρά αναμειγμένα με χυμό καρότο. Τα μωρά των γυναικών, που έπιναν χυμό καρότου, κατανάλωναν περισσότερο καρότο με άρωμα σιτηρών και φάνηκε να τους αρέσει η γεύση του περισσότερο.


Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται από μια έγκυο μητέρα μπορεί επίσης να επηρεάσουν την υγεία του μωρού της μακροπρόθεσμα.


Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά των γυναικών με υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - που περιέχεται στο συκώτι, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά - ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν πρώιμα σημάδια άσθματος.


Επιπλέον μια δίαιτα πλούσια σε χόρτα μπορεί προφανώς να συμβάλλει στην προστασία του παιδιού κατά του καρκίνου.


Δοκιμές σε ποντίκια που κυοφορούσαν στο Πανεπιστήμιο του Oregon έδειξαν ότι τα μωρά, που η μητέρα τους έτρωγε μια χημική ουσία που προέρχεται από σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο.


Ο David Williams, επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε ότι μπορεί να φανταστεί μια μέρα, που οι έγκυες γυναίκες θα παίρνουν συμπληρώματα διατροφής, για να προστατεύουν τα παιδιά τους από τον καρκίνο.


«Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Νομίζω ότι προς τα εκεί κατευθυνόμαστε».


cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...