Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Σάλος στη Ρουμανία για τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Ρουμανία για τα μέσα ενημέρωσης και το ρόλο τους, μετά την αποκάλυψη συνομιλιών ενός ιδιοκτήτη ομίλου ΜΜΕ με υφισταμένους του, λίγες ημέρες πριν προσαχθεί σε δίκη.
Η δημοσιοποίηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ ενός μεγιστάνα των ΜΜΕ και αρκετών δημοσιογράφων στη Ρουμανία έχει προκαλέσει έντονο διάλογο για τα μονοπώλια στην ενημέρωση.
Στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες πρωταγωνιστεί ο ...
Σορίν Οβίντιου Βάντου, ιδιοκτήτης ενός μεγάλου ομίλου μέσων ενημέρωσης, στον οποίο ανήκει και ο τηλεοπτικός σταθμός Realitatea, που φέρεται να λέει στους υφισταμένους του τι περιμένει από αυτούς:
-«Αυτό που χρειάζομαι σήμερα είναι ένας οργανισμός που εκτελεί τις διαταγές μου... Δεν είστε ελεύθεροι, όποιος δεν είναι ικανοποιημένος με αυτό μπορεί να φύγει».
-«Ασφαλώς... Αυτό θα πω στους ανθρώπους όταν επιστρέψω» στην είσοδο των ειδήσεων, φέρεται να απαντά ένας από τους διευθυντές του ομίλου, ο Σέργκιου Τοαντέρ.
Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ήρθαν στην επιφάνεια μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του Βάντου, διότι βοήθησε έναν καταδικασθέντα σε ποινή 15 ετών κάθειρξης για απάτη. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου.
«Αυτές οι συνομιλίες δείχνουν την έκταση κατά την οποία ένας ιδιοκτήτης μέσου ενημέρωσης μπορεί να επιβάλει την προσωπική του θέληση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», σχολίασε η Ιοάνα Αβαντάνι, επικεφαλής του Κέντρου για την Ανεξαρτησία της Δημοσιογραφίας. «Απειλούν την αξιοπιστία των ΜΜΕ συνολικά», πρόσθεσε.
Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την δημοσιοποίηση των συνομιλιών, σημειώνοντας πως χρησιμοποιούνται ως «εργαλείο εκβιασμού, για να δυσφημίσουν έναν από τους αντιπάλους του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου».
Κατά τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες στόχος του Βάντου ήταν η ανατροπή του Μπασέσκου, καθώς τον θεωρούσε υπεύθυνο για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.
Η πρώτη του προσπάθεια απέτυχε το 2007, όταν ο Μπασέσκου αποπέμφθηκε από το Κοινοβούλιο αλλά επέστρεψε στην προεδρία μετά από δημοψήφισμα που ανέτρεψε την απόφαση της βουλής.
«Η αποπομπή ήταν αποτέλεσμα συμμαχιών που έκανα στη Βουλή», φέρεται να είπε ο Βάντου, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές του 2009 είχε υποστηρίξει τον Μιρτσέα Γκεοάνα, ο οποίος έχασε με μικρή διαφορά.
Ο συγγραφέας Μιρτσέα Καρταρέσκου σημείωσε πρόσφατα σε άρθρο γνώμης ότι οι δημοσιογράφοι στη χώρα έχουν μετατραπεί σε «μισθοφόρους».


www.nooz.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...