Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ανάκληση ομοιοπαθητικού σκευάσματος για μωρά στις ΗΠΑ

Η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων (FDA) κάλεσε τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν ομοιοπαθητικό σκεύασμα για μωρά, το οποίο πωλείται ελεύθερα και υποχρέωσε την παρασκευάστρια εταιρεία να ανακαλέσει το προϊόν, εξαιτίας αμφιβολιών για την περιεκτικότητά του σε μπελαντόνα.
Το σκεύασμα φέρει την...
ονομασία Teething Tablets, κυκλοφορεί σε ταμπλέτες και προορίζεται για την ανακούφιση από τους πόνους των ούλων κατά την οδοντοφυΐα.
Βρίσκεται στην αγορά από το 1945 και σύμφωνα με την εταιρεία που το παρασκευάζει, την ομοιοπαθητική φαρμακευτική εταιρεία Hyland's, περιέχει μπελαντόνα, ένα φυτό που περιέχει πολλά τοξικά αλκαλοειδή.
«Για ένα τέτοιο προϊόν είναι σημαντικό η δόση της μπελαντόνας να ελέγχεται προσεκτικά. Η εργαστηριακή ανάλυση της FDA οδήγησε στον εντοπισμό άνισων δόσεων μπελαντόνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας φαρμάκων.
Η αμερικανική υπηρεσία δέχθηκε αναφορές για την εμφάνιση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων από την κατανάλωση μπελαντόνας, όπως πυρετός, δυσκολίες στην αναπνοή, λήθαργος, υπνηλία, μυϊκή αδυναμία, εξανθήματα, δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην ούρηση ή ανησυχία.
Παρά τη μακρά του ιστορία, το προϊόν δεν προσέλκυσε ποτέ την προσοχή των αμερικανικών αρχών. Όμως, το 2007, η εταιρεία Hyland's απάντησε στην κατηγορία για δηλητηρίαση των βρεφών.
Όπως είχε αναφέρει τότε, το εργαστήριο ανακοίνωσε ότι κάθε ταμπλέτα περιέχει μόνο 0,2 μικρογραμμάρια των τοξικών αλκαλοειδών της μπελαντόνας και ότι, κατά συνέπεια, ένας βρέφος βάρους 5 κιλών πρέπει να καταναλώσει χίλιες ταμπλέτες για να αρχίσει να αισθάνεται ανεπιθύμητα συμπτώματα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...