Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Άλλη μία έρευνα έρχεται να προστεθεί στη λίστα των επιστημονικών ερευνών που επιβεβαιώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το κλειδί για υγεία και μακροζωία.
Ο Δρ Νικόλαος Σκαρμέας από το
Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν μια μελέτη σχετικά με μια ομάδα ηλικιωμένων ατόμων που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν διατροφή μεσογειακού στιλ και αυτό οδηγούσε σε χαμηλότερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ.
Σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία από τα αποτελέσματα αυτά, οι ερευνητές αξιολόγησαν στη συνέχεια ένα διαφορετικό πληθυσμό.
Η πρώτη μελέτη που έκαναν έγινε σε άτομα, στα οποία δεν υπήρχαν ενδείξεις της νόσου του Alzheimer κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ η δεύτερη αξιολόγησε άτομα με κάποιο βαθμό άνοιας.
Η τελευταία ήταν μια αναδρομική μελέτη, στην οποία εκτιμήθηκε η διαιτητική πρόσληψη του προηγούμενου έτους.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι παρόμοια με αυτά της προηγούμενης μελέτης που είχε κάνει ο Δρ Νικόλαος Σκαρμέας.
Οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή βρέθηκε να έχουν 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer.
Όσοι την ακολουθούσαν σε μέτριο βαθμό είχαν 24% μειωμένο κίνδυνο και εκείνοι που είχαν το χαμηλότερο σκορ μεσογειακής διατροφής είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να έχουν άνοια.
Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει κάποια σύνδεση μεταξύ της νόσου του Alzheimer και ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως οι διαδικασίες που προκαλούν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σε μια προσπάθεια να δουν αν η σύνδεση αυτή μπορεί να είναι ένας παράγοντας για τα αποτελέσματά τους οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων με ενδείξεις για καταστάσεις, που συνδέονται με παθήσεις όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.
Με αυτό τον τρόπο βρήκαν ότι ο κίνδυνος ήταν 68% χαμηλότερος για τα άτομα με υψηλό σκορ μεσογειακής διατροφής και 53% χαμηλότερος για τα άτομα με μεσαίο σκορ.
Συμπέρασμα: Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η δίαιτα μεσογειακού στυλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης και η άνοια. Μπορείτε, λοιπόν, να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα απλώς ακολουθώντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.


cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...